Kenia-raj, do którego warto wrócić...

Podróże po Afryce – relacje i zdjęcia z wypraw i wycieczek.

Kenia-raj, do którego warto wrócić...

Postprzez Mandarynka » 25 Cze 2010, 22:13

Kiedy w lutym wieczorem wylatywałam z zimnej Warszawy, nie spodziewałam się, że aż taki szok termiczny spotka mnie na lotnisku w Kenii. Już międzylądowanie w Egipcie dało nam przedsmak temperaturowy. Po 11 godzinach podróży wylądowaliśmy w Mombasie, gdzie zastał nas ogromny upał.Już podczas przejazdu do hotelu zobaczyliśmy straszną nędzę.Ale hotel zaskoczył nas sporym luksusem, szkoda tylko, że w takim oceanie biedy...
Pierwszą wyprawą podczas pobytu w Kenii było safari. Przejechaliśmy najpierw przez miasto gdzie drogi nie przypominały nawet najgorszych dróg w Polsce, stan ich był po prostu....tragiczny!!! Po kilkudziesięciu kilometrach szaleńczej jazdy, wjechaliśmy na czerwone kenijskie bezdroża.
DSC0066.jpg
DSC0066.jpg (38.76 KiB) Obejrzany 394 razy

A za oknami..... mogliśmy zobaczyć prawdziwą Afrykę, znaną nam tylko z filmów i zdjęć. Szkoda tylko, że fotografowanie podczas jazdy po tych wybojach było niemal niemożliwe, no ale to c o zobaczyły nasze oczy to już bylo COŚ !!!
DSC0105.jpg
DSC0105.jpg (47.02 KiB) Obejrzany 394 razy

Coś....niezapomnianego.....Podczas przejechanych kilkuset kilometrów zobaczyliśmy rejony, gdzie od dziesięciu miesięcy nie spadła ani jedna kropla deszczu. Setki ludzi którzy z przeróżnymi naczyniami, chodzą nieraz pieszo w poszukiwaniu wody... Cała masa ludzi żyjących bez dostępu do prądu czy kanalizacji, w "domkach" o rozmiarach mniej więcej 5x5 metrów, mieszkają nawet 10-osobowe rodziny, a ich domki budowane są często m.in. ... z odchodów słoni :|
Po przyjeździe do naszej pierwszej kwatery ,byłam pozytywnie zaskoczona, bo okazało się, że będziemy mieszkać w domkach na wysokich palach, gdzie pod budynkami swobodnie przemieszczały się nawet największe zwierzęta idące do wodopoju. Podczas pierwszego wyjazdu na "polowanie" widzieliśmy już mnóstwo dzikich zwierząt-żyrafy, słonie, małpy, odpoczywającą lwią rodzinkę, oraz antylopy-nie wszystko niestety jednak udało się sfotografować :|
DSC0206.jpg
DSC0206.jpg (55.02 KiB) Obejrzany 394 razy

Ale dopiero po zmroku była kulminacja wrażeń, gdy zaczęły się schodzić zwierzęta do wodopoju- największe wrażenie zrobiły oczywiście słonie!!! I to naprawde w ogromnych ilościach !!!
Gdy słonie piły woęe, w tle zaczęły się pojawiać setki bawołów, które cierpliwie czekały, na swoją kolej...
Taka właśnie jest hierarchia, pierwsze do wodopoju idą zwierzęta największe, mniejsze czekają
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć..."
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Miejscowość: Warszawa

Re: Kenia-raj, do którego warto wrócić...

Postprzez Mandarynka » 25 Cze 2010, 22:31

Siedzieliśmy i obserwowaliśmy te wszystkie zwierzątka do późnej nocy, popijając piwko czuliśmy się jak w kinie podczas super filmu 8-)
Przez kolejne dni safari widzieliśmy w zasadzie wszystkie zwierzęta,również hipopotamy. A z okna pokoju naszej drugiej kwatery na safari widać było ośnieżony szczyt Klimanżaro. Super wrażenie- pomiędzy moim oknem, a Kilimandżaro tysiące różnych zwierząt, które u nas można zobaczyć tylko w zoo..... Najzabawniejsze były oczywiście małpy, które potrafiły błyskawicznie zbliżyć się do przechodzących ludzi i ukraść coś do jedzenia
Najgorsze jest jednak to, że tego co najciekawsze w Kenii, z różnych przyczyn nie udało się sfotografować. Albo nie pozwalała na to religia, albo warunki oświetleniowe, (nawet lwy, chociaż były tylko kilka metrów od nas, nie wyszły ( na zdjęciach), bo było "pod słońce"). Na safari natomiast najciekawsze rzeczy działy się....w nocy...

Podczas safari zwiedziliśmy także wioskę masajską. Taką prawdziwą wioskę masejską !!! Jedyną rzeczą w tym miejscu bliską naszej cywilizacji była studnia. Pozwolono nam nawet wejść do domków Masajów. Największe wrażenie jednak zrobiła nasza wizyta w wioskowej szkółce. Dzieci śpiewały nam piosenki, mówiły wierszyki, recytowały angielski alfabet, a wszystko z ogromnym entuzjazmem, niespotykanym np w naszym krajach. Wszystko tam było takie bardzo naturalne.
DSC0345.jpg
DSC0345.jpg (53.28 KiB) Obejrzany 393 razy

Po trzech dniach safari, wróciliśmy do naszego hotelu. Samo miasto nie wygląda zachęcająco- slamsy, śmieci i brud. Setki ludzi leżących na chodnikach, trawnikach i pod drzewami. Hotel to kilka budynków, tonących w w morzu rożnokolorowych drzew i krzewów, najwięcej oczywiście palm. Kenijczycy mogli wchodzić jedynie, główną bramą ze szlabanem- na basen i do baru, gdzie ciągle byli obserwowani przez ochronę.
Na szczęście żadnej nudy w hotelu nie było-odważyliśmy się nawet pójść na miejscową dyskotekę, większość uczestników patrzyła na nas z ciekawością, ale ogólne nastawienie było przyjazne 8-) 8-)
Jeden dzień spędziliśmy na rafach koralowych w okolicach wyspy Wasini-również robiących ogromne wrażenie.

Niestety nadszedł czas powrotu i znowu mroźna Polska, przykro... żal wracać...
Jednak tego co tam przeżyłam, nie zapomnę do końca życia...........
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć..."
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Postprzez monique » 03 Lip 2010, 16:05

Rewelacja. Takie moje małe marzenie żeby tam pojechać.
- Kiedy mężczyzna otwiera drzwi samochodu swojej żonie?
- Gdy ma nową żonę. Albo nowy samochód.
Awatar użytkownika
monique

Miejscowość: Szczecin/Warszawa

Postprzez kaina87 » 05 Lip 2010, 23:02

Świetne zdjęcia, widać, że wyprawa się udała. Chciałabym zobaczyć te wszystkie zwierzęta, co Ty widziałaś, na żywo, bo w zoo to nie to samo.
Zabiorę Cię właśnie tam...
Awatar użytkownika
kaina87

Postprzez Mandarynka » 06 Lip 2010, 22:24

zoo to naprawdę zupelnie inna bajka-polecam kiedys odlozyc troche pieniazkow i sie tam wybrac,bo wrazenia niezapomniane....zostają w pamięci do końca zycia :roll:
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Postprzez binladen » 28 Lip 2010, 20:07

A jaki przedział cenowy trzeba przewidzieć? Pewnie nie mało?
Awatar użytkownika
binladen

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Mandarynka » 28 Lip 2010, 22:12

nooo.....nie mało 8-)
przykładowo wklejam aktualną ofertę na wrzesien 2010 ze sniadaniami i obiadokolacjami (ale bez wycieczek fakultatywnych):
http://comeon.pl/wakacje/w-Kenii/Kenia/ ... code=31329
tak wiec mało to wcale nie wychodzi... ale to co można tam zobaczyc jest warte takiej kwoty 8-)
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Postprzez majka » 29 Lip 2010, 12:05

wiesz co, nie wiem czy az tak drogo. jak wezmiemy taka wycieczke jak napisalas na tydzien to zaplacimy od osoby 6700. zapwene znalazlabys jakies biuro ktore by sie zgodzilo zorganizowac taka wycieczke za 4 tys bez problemu, ale tak jak powiedziala moja kolezanka, watpie ze w tej kwocie da sie zorganizowac porzadna wycieczke. a tutaj hotel wyglada bardzo zachecajaco, musimy sie jednak liczyc z dodatkowym kosztem wycieczek fakultatywnych (tak jak napisalas). ale wg mnie ofeta ok
Awatar użytkownika
majka

Postprzez Mandarynka » 29 Lip 2010, 22:10

czasem nie mozna isc totalnie za niską ceną bo mozemy trafic na jakies slamsy a nie hotel,ja wole nie ryzykowac 8-) tanio to moze nie jest (jakieś 5 razy drożej niż np pobyt w Egipcie),no ale tego co tam mozna ujrzec nie da sie nawet opisac- tak jak powiedzialam wczesniej warto wydac tyle kasy zeby ujrzec to co ja miałam przyjemnosc zobaczyc... :roll:
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Postprzez Kinia191989 » 14 Wrz 2010, 10:32

Myśle że taka wycieczka jest warta każdej ceny, niezapomniane widoki i napewno wspaniałe wrażenia... tylko pozazdroscić
Kinia191989

Miejscowość: Kraków

Wróć do Afryka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości