Karty płatnicze w Albanii

Informacje o Albanii

Karty płatnicze w Albanii

Postprzez jolka » 09 Cze 2010, 19:30

Wprawdzie w Albanii jest coraz więcej bankomatów, jednak na razie korzystać z nich mogą tylko posiadacze kart wydanych w Albanii. Należy więc zaopatrzyć się w gotówkę.
Awatar użytkownika
jolka

Re: Karty płatnicze w Albanii

Postprzez Buka » 09 Cze 2010, 19:38

Troszkę to uciążliwe, trzeba albo mieć ze sobą większa gotówkę, albo latać do kantoru i wymieniać walutę.
Awatar użytkownika
Buka

Postprzez tekla » 26 Wrz 2010, 22:28

no ale w sklepach co raz częściej można się tam już spotkać z możliwością płatności kartą, więc tak tragicznie znowu nie jest. Zresztą to pewnie kwestia czasu i z roku na rok będzie z tym znacznie lepiej
Jestem sama sobie sterem, żeglarzem i okrętem...
Awatar użytkownika
tekla

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Postprzez Pszczółka » 26 Wrz 2010, 22:40

Z tymi kartami płatniczymi to chyba jakaś przesadzona informacja. Ja mam koleżankę, która ma męża Albańczyka i miała przyjemność odwiedzić ten kraj. Bankomaty wypłacają zarówno leki (waluta albańska) jak i euro. Do wyboru w bankomatach najczęściej są w języki: angielski, niemiecki oraz albański. Poza tym bankomaty są dostępne są we wszystkich większych miasteczkach oraz na przejściach granicznych. Oczywiście również wszystkie centra handlowe i duże markety dysponują terminalami do obsługo kart płatniczych-więc nie przesadzajmy, to nie koniec świata :) Również w restauracjach czy hotelach można płacić kartą.
Dodatkowo w internecie znalazłam, że bankomaty w Albanii obsługują takie karty jak : VISA, Maestro czy Master Card.
Koszty wypłaty z bankomatów np. Raiffeisen Bank to przelicznik 29-30 LEK / 1 PLN. Czyli wypłacając 1000 LEK, bank pobierze z konta 33 pln.W przypadku wymiany w kantorze EURO - LEK, przelicznik wyniesie mniej więcej 33 LEK / 1 PLN.
życie cudem jest :)
Awatar użytkownika
Pszczółka

Wróć do Albania

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości