Brazylia-kilka wartych zobaczenia miejsc :)

Podróże po Ameryce Południowej – relacje i zdjęcia z wypraw i wycieczek.

Brazylia-kilka wartych zobaczenia miejsc :)

Postprzez tekla » 24 Cze 2010, 16:05

Kiedyś wydawało mi się, że Brazylia to tylko karnawał, samba i piłka nożna. Jednak zmieniłam zdanie będąc tam osobiście. Moje zwiedzanie zaczęłam od Recife (zwanego brazylijską Wenecją), następnie udało mi się przemierzyć pustkowia największego skupiska zwierząt na świecie - Pantanalu -a następnie dojechać do niesamowitych wodospadów na pograniczu Brazylii i Argentyny - Foz do Iguacu. Stamtąd już tylko Rio de Janeiro i "Miasto Boga".
Brazylia to kraj niewyobrażalnych rozmiarów słynący z setek wspaniałych plaż, ojczyzna jedynego w swoim rodzaju karnawału. Zachwyca pięknem i wysokim poziomem piłki nożnej, a przede wszystkim przyjacielskim nastawieniem ludzi i radosną chęcią życia. Naprawdę było warto spędzić prawie dobę w samolotach i na lotniskach aby się tam dostać !!!
Tak jak wspomniałam wcześniej pierwszym miejscem jakie miałam okazję zobaczyć była stolica stanu Pernambuco - Recife. Miasto nazywane jest brazylijską Wenecją- mnóstwo tu mostów pobudowanych na licznych rzekach, a odnowione centrum z wieloma kolonialnymi budowlami robi naprawdę ogromne wrażenie.

Na wzgórzu wznoszącym się nad Recife położone jest nieduże lecz bardzo urokliwe miasteczko - Olinda. Znajduje się tan ok. 400 kościołów i kapliczek. Wędrując po wąskich, stromych uliczkach tego miasteczka dotarliśmy do miejsca skąd rozpościera się niezapomniany widok na Recife i wybrzeże Atlantyku:
recife1.jpg
recife1.jpg (64.6 KiB) Obejrzany 605 razy

Pełno tu artystów (rzeźbiarzy czy malarzy), którzy inspirację czerpią z bardzo klimatycznych placyków i zakamarków tej okolicy.
Pomimo tego, iż plaże w Recife są bardzo piękne, kąpiel może być niebezpieczna ze względu na krążące w pobliżu stada rekinów.
recife2.jpg
recife2.jpg (40.87 KiB) Obejrzany 605 razy

Na okolicznych plażach panują znakomite warunki do uprawiania wszelakich odmian surfingu -nazwa stanu Pernambuco pochodzi nawet od indiańskiego słowa oznaczającego "falę rozbijającą się o brzeg".
Nie gościliśmy jednak zbyt długo w miasteczku, gdyż o 4.00 rano następnego dnia mieliśmy samolot do Amazonii - pierwszego "poważnego" punktu naszej wyprawy...Niestety lot odbył się z przygodami, więc na dobrą sprawę jeden dzień z wyjazdu mięliśmy w plecy. Jednak następnego dnia po wylądowaniu wstaliśmy jeszcze przed wschodem słońca i popłynęliśmy na Ilha Papagaio (Wyspa Papug). Pobudka o 3.30 w nocy opłaciła się choćby dla samego wschodu słońca, które w połączeniu z rzeką tworzy niesamowitcie barwne przedstawienia:
ama12.jpg
ama12.jpg (34.67 KiB) Obejrzany 605 razy
Jestem sama sobie sterem, żeglarzem i okrętem...
Awatar użytkownika
tekla

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Re: Brazylia-kilka wartych zobaczenia miejsc :)

Postprzez tekla » 24 Cze 2010, 16:11

Typowe dla tego regionu domki na palach z charakterystycznymi pomostami powoli też budziły się do życia -konstrukcje tego typu mają ochronić domostwa przed zatopieniem podczas pory deszczowej.
ama135.jpg
ama135.jpg (54.75 KiB) Obejrzany 604 razy

Od czasu do czasu mijaliśmy różnego rodzaju łodzie - jedyny możliwy tu środek transportu:
ama137.jpg
ama137.jpg (44 KiB) Obejrzany 604 razy

Tego dnia odbyliśmy też pierwszą pieszą wycieczkę po dżungli, a oto co mogliśmy osobiście na własne oczy zobaczyć (więcej fotek wkleję w wątku z fotorelacjami):
ama145.jpg
ama145.jpg (56.17 KiB) Obejrzany 604 razy
Awatar użytkownika
tekla

Postprzez tekla » 24 Cze 2010, 16:19

przez kilka kolejnych dni "zwiedzaliśmy" przeróżne zakamarki dżungli, które w zasadzie ciężko opisać słowami-najlepiej przedstawiają je zdjęcia, np to :mrgreen:
ama189.jpg
ama189.jpg (79.25 KiB) Obejrzany 604 razy

albo to:
ama196.jpg
ama196.jpg (65.64 KiB) Obejrzany 604 razy

Kiedyś jednak trzeba było opuścić Amazonię i udać się w dalszą drogę. W końcu przyszła pora na podróż w głąb Pantanalu. 230 tys. km2 podmokłych terenów na styku trzech państw: Brazylii, Paragwaju i Boliwii - jedyny tego rodzaju ekosystem na świecie. Nie ma tutaj właściwie ani jednego miasta i mieszka tu niewielu ludzi, żyjących w symbiozie z naturą. Prawdziwymi gospodarzami są tutaj zwierzęta...
pan34.jpg
pan34.jpg (81.66 KiB) Obejrzany 604 razy
Awatar użytkownika
tekla

Postprzez tekla » 24 Cze 2010, 16:31

Czas nam upływał na takich oto relaksujących zajęciach jak robienie zdjęć cudownego świata, który tu zastaliśmy a my powoli szykowaliśmy się w dalszą podróż do jednych z najwspanialszych wodospadów świata.
Iguasu w języku Indian Tupi znaczy "wielka woda". Nie będę się tu zbytnio rozpisywać, gdyż widziałam, że w innym wątku jest już mowa o tych wodospadach, dodam jedynie, że wywierają na człowieku niesamowite wrażenie:
igu13.jpg
igu13.jpg (71 KiB) Obejrzany 604 razy

Kolejnym etapem mojej podróży było znane chyba wszystkim Rio....
Nie mając ani chwili do stracenia, gdy tylko tam dotarliśmy od razu udaliśmy się na Copacabanę - najsłynniejszą plażę na świecie, która tętni życiem niemal przez całą dobę. Plaża usiana jest boiskami do siatkówki i oczyiście piłki nożnej. Pełno tu również różnego rodzaju barków i kawiarni usytułowanych wzdłuż deptaków. Zaraz za Copacabaną rozciąga się jeszcze bardziej eksluzywna a zarazem bezpieczniejsza i czystsza Ipanema, na której wypoczywają najbardziej zamożni plażowicze.
Wraz z nadejściem zmroku i spadkiem temperatury, plaże rozświetlają się mnóstwem gigantycznych reflektorów
rio131.jpg
rio131.jpg (34.09 KiB) Obejrzany 604 razy

Zobaczyliśmy również 47-metrowy posąg Cristo Redendor (Chrystus Zbawiciel), trzymający pieczę nad miastem, z ramionami otwartymi w zapraszającym geście:
rio126.jpg
rio126.jpg (18.23 KiB) Obejrzany 604 razy

a także mnóstwo innych ciekawych miejsc-ale musiałabym tu pisać chyba cały dzień, żeby móc przekazać Wam wszystko co udało mi się tam ujrzeć na własne oczy....
Awatar użytkownika
tekla

Postprzez tekla » 24 Cze 2010, 18:01

Kolejnego dnia jednak po pięknej części miasta ta nieco gorsza część Rio de Janeiro, czyli slumsy (tzw. favele) znane m.in. z głośnego filmu "Miasto Boga". Ubóstwo panujące w tej okolicy jest niewyobrażalne, podobnie jak i przestępczość. Dzięki temu, że nasz przewodnik urodził i wychował się w favelach, mogliśmy zapoznać się z życiem ich mieszkańców od tzw. zaplecza.
Zdarza się tu widzieć uzbrojonych mieszkańców , którzy bez żadnego ukrycia niosą broń maszynową. Dlatego też mieliśmy trochę stracha, gdy przewodnik oznajmił nam, że teoretycznie nic nam w jego obecności nie grozi ale 100% gwarancji udzielić nam nie może :roll:
W celu poprawy warunków bytu i ograniczenia przestępczości rząd brazylijski postanowił wybudować na nizinach nowe osiedla, do których przeprowadziła się część rodzin zamieszkujących zatłoczone do szczytu możliwości favele. Tak powstało właśnie słynne Miasto Boga, które miało dać nadzieję lepszej przyszłości jego mieszkańcom. Działania rządu nie odniosły jednak zamierzonego skutku...
fav12.jpg
fav12.jpg (83.6 KiB) Obejrzany 604 razy

fav16.jpg
fav16.jpg (97.26 KiB) Obejrzany 604 razy

To już koniec wielkiej wyprawy... Mam nadzieję, że w skrócie udało mi się przybliżyć Wam, tego co sama doświadczyłam...
Polecam zaglądanie w te zakątki świata , które nie są zatłoczone przez turystów, te które naprawdę zyją swoim życiem....
Awatar użytkownika
tekla

Postprzez Olcia » 24 Cze 2010, 18:58

Powiem szczerze, ze Twoja relacja zrobiła na mnie ogromne wrazenie ,ale fakt-najwieksze zrobiły zdjecia z tej wyprawy....Ciekawi mnie cała reszta dobytku fotograficznego, bo domyslam sie ze pewnie fotek zrobilas na takim wyjezdzie sporo.... Licze na szerszą fotorelację!!! Przyznam, ze w zyciu nie myslalam,ze Brazylia jest az tak tajemnicza i bogata w miejsca do odkrycia. Przypuszczam jednak ze taki wypad musi byc dość kosztowny :roll: Normalnie zazdroszczę Ci mozliwości zobaczenia takich miejsc...
~~Podróże są jak ożywcza kąpiel dla umysłu~~
Awatar użytkownika
Olcia

Miejscowość: Łódź

Postprzez Mandarynka » 25 Cze 2010, 18:00

hej, relacja świetna :)
sama planuje jakąś dalszą podróż i waham się między Brazylią a kilkoma innymi miejscami. Powiedz mi, Ty byłaś tam na własną rękę czy z jakimś biurem podróży?
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć..."
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Miejscowość: Warszawa

Postprzez tekla » 25 Cze 2010, 21:06

hmmm można powiedzieć , ze na własną rękę 8-) miałam chłopaka, którego ojczym był brazylijczykiem, wiec mielismy lekkie ulatwienie jesli chodzi o organizacje na wlasna reke :)
Awatar użytkownika
tekla

Postprzez Mandarynka » 27 Cze 2010, 21:04

No to fakt-nieco łatwiej sie w takim wypadku wybrac , jak ma się jakies "zaplecze" na miejscu.... Mam jdnak nadzieje,ze gdy wybiorę się z jakims biurem,tez bedzie to trafiony wybór-musze popytac jak sprawy stoją w biurach podrozy :)
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć..."
P.Coehlo
Awatar użytkownika
Mandarynka

Miejscowość: Warszawa

Postprzez tekla » 27 Cze 2010, 21:39

Biura podróży organizują wyjazdy do Brazylii, no chocby to na ktorego forum jestesmy :)
tutaj link do wyszukanych ofert wyjazdów do Brazylii:
http://comeon.pl/wakacje/w-Brazylii/wyc ... ona-1.html
Koszty przez biuro podróży są spore, do tego trzeba doliczyć koszt wycieczek, bo zakładam, że chcesz jadąc tam coś jeszcze zobaczyć.... ale naprawdę warto-wrażenia niezapomniane 8-) 8-) 8-)
Awatar użytkownika
tekla

Wróć do Ameryka Południowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości