Ars Electronica Center w Linz

Informacje o Austrii

Ars Electronica Center w Linz

Postprzez Mohamed Ali » 08 Cze 2010, 09:58

Rok temu udało mi się odwiedzić jedyne w swoim rodzaju Ars Electronica Center - Muzeum Przyszłości czyli centrum sztuki elektronicznej. Na parterze muzeum znajduje się zwana CAVE 3D, w której zwiedzający może "zatopić się" w wirtualnym środowisku. Jest to jedno z niewielu pomieszczeń tego typu w Europie udostępnionych publiczności. Obrazy, wyświetlane z projektorów wysokiej rozdzielczości, padają na ekrany będące równocześnie ścianami pomieszczenia. Do tego można pobuszować w laboratorium biologiczno-genetycznym. Można także poprzez specjalną kamerę zajrzeć do swojej siatkówki oka i zrobić jej zdjęcie. Pamiętam też muzyczną fontannę. Ogólnie wszechobecna technika i wiele wiele wynalazków. Aż trudno opisać. Jedynie polecam nie omińcie Linz jak będziecie w Austrii.
AEC.jpg
AEC.jpg (111.85 KiB) Obejrzany 436 razy

img.4173.jpg
img.4173.jpg (42.29 KiB) Obejrzany 436 razy
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Re: Ars Electronica Center w Linz

Postprzez Iceman » 12 Cze 2010, 15:14

Mało kto wie że Linz rozwinęło się dopiero w ostatnich latach za sprawą otrzymania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2009. Dzięki unijnej kasie rozwinęli infrastrukture, powstały takie atrakcje jak to Centrum Elektroniki i wiele wiele innych. Dzięki temu Austria to nie tylko Wiedeń, ale i właśnie Linz gdzie warto się zatrzymać.
Awatar użytkownika
Iceman

Postprzez Arek P » 11 Lip 2010, 10:53

Przejeżdżałem niedawno przez Linz i nie miałem pojecia żęe jest tam taki obiekt. Teraz czytam i żałuje. A ile czasu zajmuje zwiedzenie takiego obiektu? Bo niedługo też będę tam w okolicy i być może się wybiorę.
Ludzi słuchaj a swój rozum miej.
Awatar użytkownika
Arek P

Miejscowość: Sieradz

Postprzez Iceman » 24 Sie 2010, 22:34

Zwiedzanie to cały dzień. Tam są chyba 2 piętra i parter. Sporo tego. Ja zwiedzałem cały dzień a i tak wiem że sporo pominąłem, między innymi laboratorium biologiczne w dużej części.
Awatar użytkownika
Iceman

Postprzez ezequiel » 25 Sie 2010, 18:23

te psy - roboty robią wrażenie. chętnie bym się tam wybrał. ale i tak japończycy są najlepsi w robieniu takich elektronicznych różności.
Awatar użytkownika
ezequiel

Postprzez arni » 25 Sie 2010, 19:56

Prawdopodobnie i tu te pieski są wykonane przez Japońców. Przecież Electronica Center w Linz pewnie korzysta z najlepszych.......
Awatar użytkownika
arni

Miejscowość: Warszawa

Postprzez andzia » 26 Sie 2010, 14:24

wystawy w tym muzeum zmieniaja sie co roku we wrzesniu. ciekawe czym teraz nas zaskocza
andzia

Wróć do Austria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość