Wiedeń

Informacje o Austrii

Wiedeń

Postprzez jolka » 09 Cze 2010, 16:49

Jeżeli będziecie kiedyś w Wiedniu nawet przejazdem to warto zobaczyć Pałac Schonbrunn a w szczególności pospacerować po przylegającym kompleksie pałacowym. Jest niewątpliwą konkurencją dla francuskiego Wersalu. Całość zajmuje powierzchnie około 176 ha zatem jest gdzie spacerować. Ogród utrzymany jest w stylu francuskim, na terenie znajdują się ruiny rzymskie, w których latem odbywają się koncerty, fontanna Neptuna czy labirynt w którym rzeczywiście się można zgubić. Miłośnicy koni powinni wybrać się do Hiszpańskiej Dworskiej Szkoły Jazdy chociażby na przedpołudniowe treningi koni, a jeśli finanse pozwalają to niezapomnianym przeżyciem może być obejrzenie występu galowego. Polecam :)
Awatar użytkownika
jolka

Re: Wiedeń

Postprzez Buka » 09 Cze 2010, 19:42

Warto zajrzeć też do najpopularniejszego w Europie lunaparku na Praterze. Znajdziemy tam około 280 , karuzel, kolejek górskich i wiele innych atrakcji powodujących zawroty głowy i szybsze bicie serca:)
Awatar użytkownika
Buka

Postprzez iwa » 09 Cze 2010, 19:57

Zgadza się warto wybrać się do tego lunaparku. Ja zostałam oszołomiona niczym dziecko. Więcej informacji o lunaparku można znaleźć na stronie http://www.prater.at/Attraktionen.php?Selection=1
Awatar użytkownika
iwa

Postprzez kora » 09 Cze 2010, 20:50

Też byłam na Praterze, ale niestety mój żołądek nie wytrzymał takiej dawki emocji:P
Awatar użytkownika
kora

Postprzez butterfly » 26 Cze 2010, 21:38

Ja byłam jako dziecko i mój żołądek wytrzymał:P Będąc w Wiedniu warto wybrać się też do Muzeum Historii Naturalnej. Na placu Marii Teresy naprzeciw siebie znajdują się dwa ciekawe muzea mieszczące się w dwóch symetrycznych budynkach w stylu włoskiego renesansu. Są to Muzeum Historii naturalnej (Naturhistorisches Museum) i Muzeum Historii Sztuk Pięknych (Kunsthistorisches Museum). Muzeum Historii Naturalnej to podobno jedno z najlepiej wyposażonych muzeów przyrodniczych na świecie.
Awatar użytkownika
butterfly

Postprzez isabel » 27 Cze 2010, 11:34

Trzy lata temu też byłam na Praterze i było fantastycznie!! Polecam :)
Awatar użytkownika
isabel

Miejscowość: Łódź

Postprzez kaina87 » 06 Lip 2010, 13:20

Muzeum Historii Sztuki w Wiedniu oferuje w korzystnej cenie roczny bilet, umożliwiający wstęp do siedmiu muzeów.
Za 29 euro przez cały rok oglądać można zbiory wszystkich siedmiu placówek muzeum tak często, jak się chce, w tym: Austriackie Muzeum Teatru (Österreichisches Theatermuseum), Muzeum Etnograficzne (Museum für Völkerkunde), Skarbiec (Schatzkammer), Neue Burg oraz Wagenburg w pałacu Schönbrunn, Zamek Ambras w Tyrolu.
Zabiorę Cię właśnie tam...
Awatar użytkownika
kaina87

Postprzez marta » 07 Lip 2010, 23:10

aż żal bierze że w Polsce nie ma takich możliwości..
Awatar użytkownika
marta

Postprzez wloczykij » 11 Lip 2010, 11:41

są takie możlliwości, ale zazwyczaj mało się o nich słyszy albo za późno. dużo miast organizuje noce muzeów, gdzie często za niewielką opłatą można wykupić wejściówki do muzeów w danym mieście, a czasem nawet wstęp jest bezpłatny. wiem, bo kilka razy brałam udział w takim nocnym zwiedzaniu
nie oglądaj się za siebie
Awatar użytkownika
wloczykij

Wróć do Austria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości