Wohnpark Alt-Erlaa Wiedeń

Informacje o Austrii

Wohnpark Alt-Erlaa Wiedeń

Postprzez monique » 11 Sie 2010, 11:34

Ostatnio natrafiłam w internecie na super osiedle mieszkaniowe. Niby blokowisko jak każde inne, a podobne bloki znajdziemy w prawie każdym polskim mieście. Osiedle Alt-Erlaa jest całkowicie inne. Żadne nasze blokowisko nie może pochwalić się basenami na dachach, a wiedeńskie blokowisko ma ich aż siedem! Mieszkańcy pływają tu pod gołym niebem na wysokości 70 m nad ziemią. Osiedle powstało w latach 1973 – 1985. Do dyspozycji lokatorów są trzy przedszkola, szkoła, kościół, małe centrum handlowe, korty tenisowe i hala sportowa. Chociaż architekturę blokowiska trudno nazwać spektakularną, to na pewno zwraca uwagę pierwszych 12 kondygnacji, których kaskadowe tarasy porasta roślinność.
wieden.jpg
wieden.jpg (74.23 KiB) Obejrzany 637 razy
- Kiedy mężczyzna otwiera drzwi samochodu swojej żonie?
- Gdy ma nową żonę. Albo nowy samochód.
Awatar użytkownika
monique

Miejscowość: Szczecin/Warszawa

Re: Wohnpark Alt-Erlaa Wiedeń

Postprzez ania » 11 Sie 2010, 13:40

az sie wierzyc nie chce, ze takie cos ludzie wymyslili w latach 73-85. pomysl wydaje mi sie bardziej na miare naszych czasow. pozytywne zaskoczenie :)
ania

Postprzez monique » 19 Sie 2010, 15:45

Mieć basen na dachu - to byłoby coś.
- Kiedy mężczyzna otwiera drzwi samochodu swojej żonie?
- Gdy ma nową żonę. Albo nowy samochód.
Awatar użytkownika
monique

Miejscowość: Szczecin/Warszawa

Postprzez Martina » 19 Sie 2010, 22:22

zwłaszcza w bloku :mrgreen:
Awatar użytkownika
Martina

Miejscowość: Kraków

Postprzez user22 » 20 Sie 2010, 13:02

nie wiem czy taki dobry pomysl. malo jest dni w roku w ktorych jest naprawde cieplo, a temperaturki musza byc wyzsze zeby woda ospowiednio sie nagrzala. poza tym co z robic z deszczowka? kapac sie w niej? chyba troche nie za bardzo. to w takim razie wypompowywac wode co pare dni? a w zime musialby ktos znalezc sie na ochodnika do wygarniania sniegu z basenu.
user22

Postprzez Martina » 22 Sie 2010, 16:30

user22 napisał(a):nie wiem czy taki dobry pomysl. malo jest dni w roku w ktorych jest naprawde cieplo, a temperaturki musza byc wyzsze zeby woda ospowiednio sie nagrzala. poza tym co z robic z deszczowka? kapac sie w niej? chyba troche nie za bardzo. to w takim razie wypompowywac wode co pare dni? a w zime musialby ktos znalezc sie na ochodnika do wygarniania sniegu z basenu.

a myślisz, że na basenach odkrytych w naszym kraju to deszcz nie pada ? :) albo ze wymieniają w nich wodę co parę dni ? błąd-otóż są tam jedynie wpuszczane odpowiednie środki dezynfekujące a nikomu nawet nie przychodzi na myśl,aby w nich wymieniać wodę :)
no i jakby nie patrzec, pomimo małej liczby dni cieplych w roku, jakoś nasze baseny zewnetrzne się utrzymują, więc nie sądzę aby to był jakiś problem.... na zimę natomiast są specjalne maty przykrywające baseny aby do nich nie sypał się śnieg.
Awatar użytkownika
Martina

Postprzez ezequiel » 23 Sie 2010, 13:52

a korzystasz z takich odkrytych basenow w ogole? ja nie korzystam i na pewno bym nie chcial korzystac (nie tylko ze wzgledu na deszcz), z tych na tym osiedlu mieszkaniowym tez. wode zmieniaja w takich basenach tak zadko ze moglyby w niej zakwitnac glony;] kiedys w lodzi na anilanie byla kupa w basenie i tez wody nie zmienili podobno tylko ja wylowili;] jak znajde fotke to na pewno podesle:P
Awatar użytkownika
ezequiel

Postprzez Martina » 23 Sie 2010, 22:37

hmm nie wiem z jakich Ty basenów korzystasz/korzystałeś ale z tych,z których ja korzystam jestem zadowolona i żadne niespodzianki w nich nie pływają- w dzisiejszych czasach najnormalniej w świecie sanepid by do czegoś takiego nie dopuścił-kontrole są teraz wzmożone, wystarczy poczytać (jeśli już mówimy o łódzkich basenach)ile łódzka Fala przeszła zanim ją dopuszczono w pełni do użytku. Nawet w małych ośrodkach wypoczynkowych w Polsce, w których znajdują się baseny są one kontrolowane przez sanepid. Zresztą-chyba nieco odbiegamy od tematu.... :?
Awatar użytkownika
Martina

Postprzez 2pac » 23 Sie 2010, 23:17

Hmmm. Nie porównujcie Polski z Austrią. Kto był w Austrii na pewno zauważył różnicę. Z pewnością baseny tam są czyste i zadbane nawet na budynkach .
THUG LIFE
Awatar użytkownika
2pac

Miejscowość: Kielce/Wa-wa/cała Polska

Postprzez ezequiel » 24 Sie 2010, 15:24

2pac myślisz, że jak coś ma przyczepioną metkę "Austria", tzn., że jest idealne? A jak już wcześniej napisałem, nie korzystam z odkrytych basenów (WŁĄCZNIE Z ŁÓDZKĄ ANILANĄ - może teraz będzie lepiej widoczne), więc nie przypisuj mi tego, czego nie robię, Martino. A wracając do tego osiedla - sam fakt mieszkania w bloku już jest dla mnie minusem, a roślinność na tarasach, 3 przedszkola, korty tenisowe itp. na osiedlu, a nawet czyste baseny na dachach nie byłyby w stanie zachęcić mnie do zamieszkania tam. Ciekaw jestem, o ile droższe są mieszkania na tym osiedlu w stosunku do mieszkań w "standardowych" blokach we Wiedniu.
Awatar użytkownika
ezequiel

Wróć do Austria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości