Przyroda

Informacje o Białorusi

Przyroda

Postprzez iwa » 09 Cze 2010, 20:24

Jeżeli lubicie obcować z przyrodą, godną polecenia jest wyprawa na bagno Jelnia ( rezerwat i tereny przedwojennego województwa wileńskiego), które wygląda jak żywy skansen, gdyż znajdujące się w okolicach domy porasta mech a samo miejsce należy do największych torfowisk wysokich w Europie i wpisane jest na międzynarodową listę IBA (Important Bird Area). Do niezapomnianych przygód polskiego turysty należeć może również odwiedzenie mistycznego jeziora Świteź wraz z miejscowością Nowogródek.
Awatar użytkownika
iwa

Re: Przyroda

Postprzez kfiatek » 15 Cze 2010, 19:09

Mamy wspólny graniczny park narodowy z Białorusią!
I to ten najstarszy w Polsce:)
kfiatek

Postprzez isabel » 27 Cze 2010, 19:24

Myślałam, że ta nazwa pochodzi raczej od jeleni a tu wyczytałam, że prawdopodobnie ma związek ze starosłowiańskim określeniem świerka – „jel”. Wprawdzie świerka nie ma zbyt wiele na tych bagnach, ale mogło być go dawniej dużo więcej. :D
Awatar użytkownika
isabel

Miejscowość: Łódź

Postprzez marta » 07 Lip 2010, 23:25

a jak tam ze zwierzątkami?? czy jest możliwość znalezienia jakiegoś ciekawego okazu jeśli będę poruszać się cicho i mieć oczy na około głowy??
Awatar użytkownika
marta

Postprzez wloczykij » 11 Lip 2010, 12:01

próbowałam znaleźć jakieś informacje o tym, jak można tam dojechać, lecz niestety nic nie mogłam znaleźć. gorzej nie wiem nawet w jakich rejonach ten rezerwat sie znajduje. jesli moge liczyć na jakąś mapkę z dojazdem - byłabym wdzięczna
nie oglądaj się za siebie
Awatar użytkownika
wloczykij

Wróć do Białoruś

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości