Jaką miejscowość w Bułgarii wybrać?

Informacje o Bułgarii

Jaką miejscowość w Bułgarii wybrać?

Postprzez zorka » 31 Maj 2010, 17:51

Witam;)
planuję w tym roku wakacje w Bułgarii, jednak nie mam pojęcia gdzie jechać żeby trochę pozwiedzać i poodpoczywać na pięknej plaży. Może podpowiecie coś?
Mam jeszcze pytanie odnośnie cen, ile kosztuje jedzenie, alkohol? Dużo drożej niż u nas?
Pytam ponieważ słyszałam różne opinie, każdy mówi co innego, jedni, że Bułgaria jest droga inni, że niesamowicie tania.
Awatar użytkownika
zorka

Re: Jaką miejscowość w Bułgarii wybrać?

Postprzez kora » 01 Cze 2010, 20:33

Hej:)
proponuję Ci standardowe Złote Piaski. Wielu twierdzi, że to taka oklepana miejscowość wakacyjna ale ja się z tym nie zgadzam:)
Dla leniuchów jest duża, piaszczysta plaża, na której można wylegiwać się i podziwiać piękne widoki. Miasto i jego okolice są również atrakcyjne dla tych, którzy lubią zwiedzać. Warto odwiedzić leżące ok 18 km od Złotych Piasków miasto Warna, zobaczyć tam można m.in:pozostałości budowli rzymskich, fundamenty bazylik z V i VII wieku, resztki fortyfikacji bizantyjskich z VI wieku.
Jeśli chodzi o ceny to nie jest tanio, w mniejszych miejscowościach jak właśnie Złote Piaski jest trochę drożej niż w Polsce gdyż są tam same małe sklepiki. Warto zaopatrywać się właśnie np. w Warnie gdzie mamy do dyspozycji większe i tańsze markety.
Awatar użytkownika
kora

Postprzez zorka » 06 Cze 2010, 15:44

Dzięki za podpowiedź. Wielu moich znajomych również chwali sobie pobyt tam, więc chyba sie zdecyduję. Muszę tylko znaleźć jakąś fajną, niedrogą ofertę, może ktoś coś słyszał? :)
Awatar użytkownika
zorka

Postprzez kora » 06 Cze 2010, 19:28

Gandalf ma bardzo często niedrogie wycieczki/wczasy do Bułgarii http://www.gandalftravel.com/lato,wczas ... 1,0,1.html , warto też poszukać ofert na Allegro.
Awatar użytkownika
kora

Postprzez Buka » 06 Cze 2010, 20:17

Co do Gandalfa to zgadzam się w 100%, tanio, bezpiecznie i wygodnie:)
Awatar użytkownika
Buka

Postprzez marta » 16 Cze 2010, 15:26

Moja propozycja to Słoneczny Brzeg. Jest to chyba najlepiej rozwinięty plażowy ośrodek w Bułgarii pod względem zaplecza turystycznego i poziomu świadczonych usług. Leżąca nieopodal Nesebyr średniowieczna perełka architektury jest jedną z największych atrakcji bułgarskiej riwiery. Ale w Słonecznym Brzegu najważniejsza jest fantastyczna, piaszczysta plaża, osłonięta wydmami, łagodnie schodzącą do morza, które ma średnią temperaturę 24 stopni.
Awatar użytkownika
marta

Postprzez Sandra » 15 Lip 2010, 20:45

w Bułgarii chyba poza Słonecznym Brzegiem i Złotymi Piaskami to nic nie można więcej polecić... to dwa najbardziej rozwinięte miasta pod względem turystyki...
A skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód....
Awatar użytkownika
Sandra

Postprzez kobra » 26 Mar 2011, 08:07

Oczywiście jeśli jesteście nastawieni na typowe wczasy, to są to dwa najpopularniejsze kompleksy. Choć Bułgaria ma też sporo innych miejsc, szczególnie zimą jest kilka świetnych stoków narciarskich. A co do kurortów, to ja polecam Słoneczny Brzeg. Byłem tam 3 razy i jest naprawdę wszystko świetnie przygotowane. Praktycznie apartamenty na samej plaży plus mnóstwo atrakcji w szczególności dla dzieci, jakieś parki wodne, statki rzeki etc. Plaże także niczego sobie. Najlepszy jest jedna ten klimat. Bułgaria do głównie tereny górzyste. I jak jesteś nad morzem w gorącą pogodę to masz zmieszane powietrze morskie z napływającym górskim :) Polecam wybrać się samochodem przez Słowację, Węgry i Rumunię z jakimiś przystankami i noclegami, bo po dordze też można sporo zobaczyć. Tutaj macie trochę więcej informacji jak zajechać i w ogóle o zwyczajach: Bułgaria. Co do noclegów to warto dokładnie wypytać jakie są warunki i ceny. Lepiej korzystać ze sprawdzonych źródeł, jak wyjeżdżałem to szukałem zawsze za pośrednictwem tego serwisu: wczasy Bułgaria. Polecam obejrzeć dokładnie zdjęcia, aby nie było zdziwienia. Jeśli macie jakieś pytania, dotyczące wczasów w Bułgarii czy dojazdu, czy też tamtejszych cen, to pytajcie śmiało :) Pozdrawiam.
Najlepsze wczasy tylko we Włoszech - Toskania - najpiękniejsza kraina Europy.
kobra

Postprzez rundi24 » 15 Lip 2011, 15:46

Polecam Rawde bylem raz z biurem viator, moze nie jest to najlepsze miasto turystyczne w całej Bułgarii, jednak jak chcesz odpoczac od tlumow turystow to zainteresuj sie ;)
rundi24

Wróć do Bułgaria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości