Wyspy z gwiazd-Archipelag Kornatów

Informacje o Chorwacji

Wyspy z gwiazd-Archipelag Kornatów

Postprzez tekla » 07 Lip 2010, 20:48

Ostatnio czytając różne ciekawostki z dziedziny turystyki znalazłam kilka informacji na temat zachwycającego miejsca, które wcale nie leży na końcu świata (jak wiele pozostałych) :) Otóż myślę o Archipelagu Kornatów, który podobnież należy do jednego z najpiękniejszych zakątków Europy. Cała atrakcyjnośc tych wysp polega na tym, że są one.... "surowe" 8-) Dostępne są tylko i wyłącznie z pokładów statków, odcięte są zupełnie od lądu dlatego też (na ich szczęście) nie zostały jeszcze oblężone przez turystów. Podobno super wrażenie robią na wyspie krasowe skały, które najefektowniej wyglądają z lotu ptaka. Za największą atrakcje archipelagu uznawane są pionowe klify sięgające kilkudziesięciu metrów wysokości. Na Kornatach są też strefy nurkowania, często w wodach otaczających wyspy można spotkać stada delfinów,a langusty, rozgwiazdy i ośmiornice są stałym elementem podwodnego krajobrazu. Myślę, że to już brzmi super, a wygląda pewnie rewelacyjnie !!!

Niektóre chorwackie biura podróży oferują dość ekstremalny sposób poznawania Kornatów- można zostać na którejś z tych wysp np. na tydzień. Mieszka się tam w kamiennych, sezonowych domkach, z całą otoczką prymitywnego życia: z ograniczoną ilością słodkiej wody, bez prądu, bez zasięgu telefonii komórkowej. Zgodnie z umową statek przybywa po turystów w określonym czasie, najczęściej po tygodniu, a do tego momentu turyści zdani są wyłącznie na siebie i czasem na towarzystwo półdzikich, żyjących na kilku wyspach… osłów :mrgreen: . Z pewnością może być to przygoda do zapamiętania na całe życie 8-) 8-) 8-) Zwłaszcza, że noce na Kornatach są ciemne i ciche, słychać jedynie cykady i morze, a same wyspy zdają się rzeczywiście być odzwierciedleniem rozgwieżdżonego nieba, przypominają planety zatopione w granatowo-czarnym Adriatyku.

Czyz nie bajkowo brzmi ? :roll: :roll: :roll:

kornaty.jpg
kornaty.jpg (81.46 KiB) Obejrzany 328 razy
Jestem sama sobie sterem, żeglarzem i okrętem...
Awatar użytkownika
tekla

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Re: Wyspy z gwiazd-Archipelag Kornatów

Postprzez ewelinkie » 07 Lip 2010, 22:42

Te wakacje to coś na kształt "zagubionych". Jesteśmy na wyspie, skazani wyłącznie na nasze umiejętności i możliwości. Takie wakacje mogą zmęczyć, a nie pozwolić wypocząć.
Awatar użytkownika
ewelinkie

Postprzez marta » 07 Lip 2010, 23:32

Wiesz niektórzy wiele by dali za taki survival. Pewnie wiele osób chciałoby się sprawdzić czy potrafią sobie poradzić w takich ekstremalnych warunkach
Awatar użytkownika
marta

Postprzez princesa » 08 Lip 2010, 10:22

Ale przynajmniej jeśli ktoś potrzebuje ciszy i spokoju żeby w końcu coś sobie poukładać to faktycznie Kornaty pasują do tego jak ulał
Awatar użytkownika
princesa

Postprzez tekla » 08 Lip 2010, 19:58

ja mysle ze to fajny pomysl-na takie oryginalne wakacje.... dla mnie jedynym problemem byloby to ze nie mozna naladowac baterii do aparatu gdy sie rozladuje, a przypuszczam ze przez caly tydzien byloby mnostwo okazji,miejsc do sfotografowania...
Jestem sama sobie sterem, żeglarzem i okrętem...
Awatar użytkownika
tekla

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Wróć do Chorwacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości