kompas

Rzeczy, bez których nie możesz wyjechać z domu – przeczytaj koniecznie!

kompas

Postprzez ziu » 12 Sie 2010, 08:57

ci, ktorzy wybieraja sie na piesze wycieczki w gory (i nie tylko) powinni miec ze soba kompas. polecam maly, swiecacy i tani kompas Brunton 9040 Keyring Compass
http://www.cqbtactical.pl/product_info. ... ts_id=1101
ziu

Re: kompas

Postprzez user22 » 17 Sie 2010, 14:17

a ja slyszalam o GPSach dla pieszych wedrowcow. chyba to by bylo lepsze, co?
user22

Postprzez Martina » 17 Sie 2010, 22:44

ale istnieją gpsy ze szlakami typowo turystycznymi np górskimi? ja mam w telefonie gps dla pieszych ale jego zasada dzialania jest taka,ze sprawdza sie w warunkach miejskich-sa sciezki miedzy blokami, skróty, nie sprawdzałam jak działa w górach,ale nie sądzę aby był aż tak rozgarnięty....
Awatar użytkownika
Martina

Miejscowość: Kraków

Postprzez kasia ce » 18 Sie 2010, 09:50

nie wiem czy istnieja gps-y ze szlakami turystycznymi, ale mozna sobie np. zaplanowac trase, jaka chcemy pokonac, zapisac ja razem z punktami kontrolnymi ktore chcemy po drodze mijac a gps dopilnuje, bysmy nie zboczyli z trasy
kasia ce

Postprzez Martina » 19 Sie 2010, 21:49

kasia, chyba rzadko korzystasz z gps-ów :) ja akurat na codzien i nauczyłam się aby za bardzo im nie ufać, bo to niestety tylko komputer i nie myśli tak jak człowiek :)
Awatar użytkownika
Martina

Miejscowość: Kraków

Postprzez ezequiel » 23 Sie 2010, 20:55

Zawsze można np. przed wyjazdem sprawdzić na mapie np. na zumi trasę z miejsca A do B i GPS nie jest ci potrzebny. Ale jeśli zachodzi potrzeba jakiegoś objazdu albo nieplanowanej zmiany trasy, to wtedy może się przydać. GPS raczej nie poda ci dobrej trasy, jeśli cel twojej podróży to np. Chrząszczy-Rzewoszyce, powiat Łękołody. Jeśli jedziesz np. do Krakowa, to z reguły wybierze dobrą drogę. Zresztą ten wybór można optymalizować - np. ze względu na długość trasy, szybkość itp.
A co do tych GPSów dla wędrowców, to myślę, że niektórym z nich przydałby się taki, bo mimo że to tylko komputer to czasem myśli lepiej od nich - zwłaszcza tych, którzy np. w górach schodzą ze szlaku, a później wracają do schroniska helikopterem GOPR-u;]
Awatar użytkownika
ezequiel

Wróć do Co koniecznie zabrać ze sobą na wyjazd?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości