Grecja - relacja z Thassos

Podróże po Europie – relacje i zdjęcia z wypraw i wycieczek.

Grecja - relacja z Thassos

Postprzez Katarzyn » 23 Paź 2010, 20:58

W bieżącym jeszcze roku 2010 zdołaliśmy w ostatniej chwili załatwić wyjazd za granicę, czego szczerze mówiąc nie planowaliśmy. Decyzja była podyktowana badaniami geologicznymi, jakie postanowiłam przeprowadzić akurat tam- na Thassos, w Grecji, wiedząc o jej zróżnicowanej budowie i genezie. Thassos jest dziewiątą co do wielkości wyspą Grecji, leżącą w północnej części Morza Egejskiego, na wschód od zatoki Termajskiej, 12 kilometrów od części kontynentalnej Grecji. terytorialnie należy do prefektury Kavali.
Przechodzę do nieco mniej oficjalnej relacji :lol: .

Wyjechaliśmy tam z biurem podróży Ok Services z Bielska-Białej. Samo biuro oceniam średnio, co nie oznacza, że taką opinię mam również o naszym pobycie - wręcz odwrotnie, zapewniam, że był to mój najlepszy zagraniczny wyjazd do tej pory! A niejedno już widziałam...
Mieszkaliśmy w Hotelu Natasa, dużym, aczkolwiek niezwykle przytulnym, z basenem, klimatyzacją, TV, wyżywieniem, 600m od najdłuższej plaży na wyspie - Golden Beach (ok. 3km). Z jednej strony mieliśmy panoramę tassońskich gór :D (- wyspiarskie przedłużenie Rodopów) z najwyższym szczytem na wyspie - Ipsarionem (1206m, chociaż źródła podają różnie), z drugiej - widok na zatokę Potamia, największą na wyspie, i uroczą, małą wysepkę Crambuzę. Wyżywienie w hotelu było dobre i dość urozmaicone, obsługa miła (tradycyjnie - bo grecka :mrgreen: ). Wieczorkiem można było posiedzieć nad basenem przy muzyce, skorzystać z pool-baru z fajnymi drinkami. Rewelacja.
Przechodząc do tego, co najistotniejsze, czyli do wyspy: zaczyna brakować słów, by ją opisać. Wielu ludzi już wcześniej opowiadało nam o niej, roztaczając przede mną jej uroki i malując obrazy, które później w rzeczywistości wielokrotnie przerosły moje oczekiwania i wyobrażenia! W moich marzeniach woda nie miała tylu barw, nie była tak grecka :mrgreen:, rośliny nie były tak barwne, wiatr nie niósł tylu głosów, a okolica nie była tak cudownie dzika, nawet tam, gdzie jeszcze docierali ci "masowi" turyści, którzy w zasadzie tylko grzali brzuchy w niesamowicie dopiekającym greckim słońcu. My tak nie mogliśmy siedzieć. Dlatego to właśnie tylko nam z wszystkich Polaków, którzy byli z nami w hotelu (a z którymi mieliśmy świetny kontakt), udało się m.in. znaleźć szlak, którego "nie było" i wejść na Ipsarion (bezcenne), znaleźć drogę na najpiękniejszą plażę na wyspie - Saliarę, dotrzeć na inną plażę, gdzie docierało niewielu - Papalimani, a także znaleźć zatarty trochę szlak wiodący na śnieżnobiały, marmurowy klif (w rezerwacie archeologicznym w Alikach), z którego w starożytności strącano jeńców. Inni go nie wiedzieli ;) .
Thassos nie jest tak popularna jak np. Kreta, Rodos czy Korfu. Niemniej, równie piękna, zachwyca i zatrzymuje na dłużej każdego, kto tam przyjeżdża. Góry (podobne do Tatr i tuż niedaleko skałki a'la Jura Krakowsko-Częstochowska) i morze, starożytne ruiny, gwarne plaże i ciche zatoki, naście kolorów wody, wielkie fale gdy nadchodzi etezje i gładka tafla, gdy zanika, plaże piaszczyste, kamieniste, białe marmurowe, z podwodnymi jaskiniami (Tripiti), wspaniała oliwa, pyszny chleb, wielkie winogrona, granaty, figi i pigwy na wyciągnięcie ręki, kochany gyros, najlepszy miód jaki w życiu jadłam (ciemnobrązowy, o smaku pierników i z orzechami włoskimi), szczypta adrenaliny, gdy jakiś dziki zwierz niespostrzeżenie przemyka wśród drzew, oraz greckie szarże na budzących strach, krętych drogach - to wszystko, co sprawiło, że Thassos jest żywa w mojej pamięci. I to jeszcze bardziej teraz, gdy robi się nieznośnie zimno! Wiem, że jeszcze będę tam wracać 8-) . Już nie po to, by prowadzić badania - ot tak. Z miłości!

Poniżej zdjęcia z sieci, które zupełnie nie oddają piękna Thassos, a także link do mojego albumu na Picasaweb. Przepraszam za słabą jakość, aparat nie sprostał zadaniu xD.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Przepraszam, coś mi imageshack źle te fotki zakodował. Chyba trzeba kliknąć prawym i wybrać "Pokaż obrazek". Nie ma rady... :x
I jeszcze link do Picasaweb: http://picasaweb.google.pl/Grace.koloro ... logicznie#
Katarzyn

Wróć do Europa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości