Grecja

Podróże po Europie – relacje i zdjęcia z wypraw i wycieczek.

Grecja

Postprzez Olcia » 02 Cze 2010, 08:34

W 2006 roku na przełomie czerwca i lipca byłam w Grecji na Riwierze Olimpijskiej, a dokładnie w miasteczku Paralia. Jest to miejscowość turystyczna położona około 7 km od Katerini stolicy regionu Pieria.Paralia to niewielka miejscowość, ale jedna z najbardziej znanych na Riwierze Olimpijskiej. Znajduje się w niej wiele klubów, kawiarni, dyskotek, tawern. Wieczorem zaczyna się życie-nie można się tam nudzić. Promenada w miasteczku jest pełna światełek oświetlających różne lokale i hotele. Aż mieni się w oczach. Wiele tawern i restauracji ma wejście i od strony promenady i od strony morza, tak więc może wieczorkiem sobie naprawdę miło spędzić czas podziwiając nadmorskie uroki Paralii. Plaże w miasteczku są bardzo ładne i czyste. Piaseczek bardzo fajny, woda w morzu oczywiście cieplutka. Czasem leżąc na plazy słyszy się jakiegoś Greka sprzedającego bułki czy pączki i krzyczącego "Pączki do rączki dają wielkie czyczki" :) Fajne jest to, że w większości restauracji i tawern jadłospisy są ze zdjęciami (więc nie decydujemy się na ślepo co jemy )i często można również spotkać opisy dać także w języku polskim. Tak więc nawet Polacy nie umiejący perfekcyjnie języka angielskiego są w stanie sobie poradzić.
Teraz może pokrótce o hotelu-mieszkaliśmy w hotelu Argo, tutaj stronka hotelu http://www.hotelargo.net/Hotel.html
hotel argo.jpg
hotel argo.jpg (95.19 KiB) Obejrzany 269 razy

Hotelik nieduży (bez porównania do hoteli np w krajach arabskich). Korzystaliśmy z wyżywienia HB, śniadanie jedliśmy w hotelu, natomiast na obiadokolacje chodziliśmy do pobliskiego hotelu. Jedzonko na sniadania dość monotonne ale spokojnie przeżyliśmy znajdując coś dla siebie codziennie :) Na obiadokolacje często dostawaliśmy dania typowo greckie,co też było na plus, gdyż fajnie jest posmakować czegoś z regionu, w który się przyjechało. Pokoje hotelowe przyjemne, sprzątane codziennie.
Z hotelu na plaże dosłownie 2 minuty spacerkiem.
Wycieczki z których korzystaliśmy to Ateny i Meteory. Wycieczka do Aten rozpoczynała się jakoś koło północy dnia jednego powrót był na drugi dzień w okolicach godziny 23-ej. Tak więc wycieczka trochę męcząca, jednak....być w Grecji i Akropolu nie widzieć- wstyd :) Ogólnie same Ateny drogie, jak wybraliśmy się na obiad, to zapłaciliśmy dwa razy więcej niż w Paralii. Sam Akropol robi wrażenie, poza tym Ateny to jednak duże miasto, więc ciężko tam o spokój.
Znacznie spokojniejsza była wycieczka na Mateory. Meteory jest to masyw skał z piaskowca w środkowej Grecji, które osiągają wysokość do 540 m n.p.m. Na ich szczytach umiejscowiony jest zespół prawosławnych klasztorów (monasterów). Naprawdę robią wrażenie !!!

My byliśmy w Grecji tylko na tydzień więc nie mięliśmy okazji zobaczyć wszystkiego, ale wiem, że fajnie jest się również wybrać na wycieczkę na Olimp oraz na rejs na wyspę Skiathos. Obie te wcieczki są możliwe, podobnie jak te, z których korzystaliśmy, do zakupu u rezydenta.
Zresztą sami zobaczcie czy Skiathos nie wygląda zachęcająco:
skiathos.jpg
skiathos.jpg (110.92 KiB) Obejrzany 269 razy

Dodam jeszcze , że byliśmy na tym wyjeździe z BP Triada, jak również na 2 pozostałych i pobyt naprawdę dobrze zorganizowany, do biura podróży nie mięliśmy żadnych zastrzeżeń.
W razie jakichś pytań piszcie śmiało, chętnie się podzielę informacjami !!!

Więcej zdjęć z wyjazdu zamieściłam w zakładce "Najciekawsze chwile z Waszych podróży uchwycone w obiektywie..."
~~Podróże są jak ożywcza kąpiel dla umysłu~~
Awatar użytkownika
Olcia

Miejscowość: Łódź

Re: Grecja

Postprzez binladen » 27 Sie 2010, 12:48

Byłem na skiatos ale góry nie widziałem. To napewno jest dobre zdjęcie?
Awatar użytkownika
binladen

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Olcia » 27 Sie 2010, 22:33

tak jak już wspomnialam ja nie byłam na tej wyspie, ale fotkę, którą załączyłam znalazlam na stronie jednego z biur podróży, więc tam chyba nie kłamią :mrgreen:
link tutaj:
http://www.agatatravel.ro/cgi-bin/site/ ... t&cat=1035
~~Podróże są jak ożywcza kąpiel dla umysłu~~
Awatar użytkownika
Olcia

Miejscowość: Łódź

Postprzez Brooklin » 11 Wrz 2010, 10:31

Wspaniałe widoki :) jak one pięknie wyglądają jeszcze teraz jak jest zimno :)
Podróże Kształcą .......... WYKSZTAŁCONYCH :)
Awatar użytkownika
Brooklin

Miejscowość: Jasło (RJS)

Postprzez Kinia191989 » 14 Wrz 2010, 10:27

nio widoczki niczego sobie :) o a jakie ludziki malutkie :)
Kinia191989

Miejscowość: Kraków

Postprzez xbox » 09 Sty 2012, 09:13

tak urok widokowy jest - warto pojechać i zobaczyć
xbox

Wróć do Europa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości