Londyn

Podróże po Europie – relacje i zdjęcia z wypraw i wycieczek.

Londyn

Postprzez wloczykij » 07 Lip 2010, 15:24

Polecam wizytę w Londynie. Warto tu pobyć chociaż przez chwilkę, można wyjechać choćby na weekend - przynajmniej ja tak zrobiłam.
Najbardziej z Londynu zapamiętałam pałac Buckingham, Tower Bridge, Big Bena, spacer Dowing Street i Muzeum Figur Woskowych.
W Londynie w niedziele można odwiedzić dzielnice bankową (dlatego w niedzielę, bo wtedy ludzie nie pracują i prawie nikogo tam nie ma, poza turystami oczywiście). Można tam oglądać nowoczesne, futurystyczne budynki.
Na Camden Town znajduje się mnóstwo artystycznie urządzonych klubów i sklepów, można zajrzeć do sklepików z ubraniami, lumpeksów (ale takich, gdzie za 175 funtów można dostać oryginalny płaszcz Burberry, mundury angielskie itp.), sklepów z wyrobami ręcznymi i do wielu innych śmiesznych sklepów z pamiątkami.
Niedaleko figur woskowych jest muzeum Sherlocka Holmesa - malutkie i kolejka też niewielka. Można kupić tu oczywiście pamiątki z Sherlockiem a przed wejściem stoi pan ubrany jak policjant i umila czas w kolejce.
Zdjęć nie wrzucam, bo trudno wybrać takie, na których mnie nie ma.
nie oglądaj się za siebie
Awatar użytkownika
wloczykij

Re: Londyn

Postprzez sylwcia » 29 Lip 2010, 13:09

oplaca sie pojechac na weekend? nie mialas wrazenia ze zmarnowalas tylko czas a w gruncie rzeczy niczego nie zobaczylas? zrozumialam ze pojechalas na wlasna reke, tak? mialas jakiegos przewodnika?
"A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie." L. Staff
Awatar użytkownika
sylwcia

Postprzez mirabelsia » 31 Lip 2010, 11:33

wg mnie zawsze warto odwiedzac nowe miejsca. nowe doswiadczenia, nowe znajomosci, a poza tym warto zobaczyc na wlasne oczy to, co do tej pory moglas zobaczyc w internecie czy telewizji
mirabelsia

Postprzez wloczykij » 02 Sie 2010, 14:12

oczywiscie, ze warto, a czas spedzony w londynie nie uwazam za stracony, a wrecz przeciwnie. jechalam z kolezanka, wyjazd planowalysmy same, same ustalalysmy trase na podstawie opinii naszych znajomych, ktorzy juz tam kiedys byli. jedynym przewodnikiem z ktorego czerpalysmy informacje byl internet (jak sie troszke poszuka mozna znalezc bardzo interesujace strony o zabytkach, atrakcjach, poradach i wielu innych rzeczach)
nie oglądaj się za siebie
Awatar użytkownika
wloczykij

Postprzez Mimi » 14 Paź 2011, 11:25

wloczykij napisał(a):Polecam wizytę w Londynie. Warto tu pobyć chociaż przez chwilkę, można wyjechać choćby na weekend - przynajmniej ja tak zrobiłam.
Najbardziej z Londynu zapamiętałam pałac Buckingham, Tower Bridge, Big Bena, spacer Dowing Street i Muzeum Figur Woskowych.
W Londynie w niedziele można odwiedzić dzielnice bankową (dlatego w niedzielę, bo wtedy ludzie nie pracują i prawie nikogo tam nie ma, poza turystami oczywiście). Można tam oglądać nowoczesne, futurystyczne budynki.
Na Camden Town znajduje się mnóstwo artystycznie urządzonych klubów i sklepów, można zajrzeć do sklepików z ubraniami, lumpeksów (ale takich, gdzie za 175 funtów można dostać oryginalny płaszcz Burberry, mundury angielskie itp.), sklepów z wyrobami ręcznymi i do wielu innych śmiesznych sklepów z pamiątkami.
Niedaleko figur woskowych jest muzeum Sherlocka Holmesa - malutkie i kolejka też niewielka. Można kupić tu oczywiście pamiątki z Sherlockiem a przed wejściem stoi pan ubrany jak policjant i umila czas w kolejce.
Zdjęć nie wrzucam, bo trudno wybrać takie, na których mnie nie ma.

Za miesiąc lecę do Londynu - na tydzień, mam nadzieję, że pogoda nie pokrzyżuje moich planów i uda mi się zobaczyć zabytki o których piszesz.
Mimi

Postprzez Brooklin » 14 Paź 2011, 11:35

Mimi jak wrócisz to prosimy o fotki w odpowiednim dziale :)
Podróże Kształcą .......... WYKSZTAŁCONYCH :)
Awatar użytkownika
Brooklin

Miejscowość: Jasło (RJS)

Postprzez xbox » 24 Lis 2011, 16:34

tak naprawdę, żeby faktycznie zapoznać się z tymi zabytkami i wieloma atrakcjami potrzeba dużo więcej czasu ale tak z grubsza to faktycznie można poprostu zobaczyć wiele. mieliśmy maraton 3 dniowy w expresowym tempie i faktycznie w tym te miejsca o ktorych piszecie + kilka stadionów +madame tussauds+london eye itp. dobrze ze metrem można praktycznie wszędzie dojechać i w tak krótkim czasie pokonać tyle kilometrów :) polecam londyn ale bardziej na obrzeżach niż na zatłoczonych ulicach ścisłego centrum-gdzie ludzie biegają w każdą stronę :)
xbox

Postprzez Biegacz31 » 07 Gru 2011, 15:58

Taksowkarze nadal "rozjezdzaja" pieszych na przejsciach?:)
Biegacz31

Postprzez xbox » 09 Sty 2012, 09:10

bywa, że i tak :)
xbox

Postprzez Frigo1 » 14 Maj 2012, 11:00

Z tego co słyszałam, to w Londynie nawet jak ktoś wyjdzie na ulicę w piżamie nie jest brany za dziwnego człowieka, a wręcz przeciwnie, jego strój uznawany jest za szyk mody. Prawda to, czy nie bardzo?
Awatar użytkownika
Frigo1

Wróć do Europa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości