Grecja-gdzie się wybrać ? Co zobaczyć?

Informacje o Grecji

Re: Grecja-gdzie się wybrać ? Co zobaczyć?

Postprzez oro » 29 Sie 2010, 18:28

Duża liczba turystów odwiedzających Akropol pragnie wziąć pamiątkę z tego miejsca. Większość osób upodobała sobie kamienie i resztki gruzu walające się po całym Akropolu. W pewnym momencie stanowiło to nawet poważny problem, w związku z czym władze Ateńskie postanowiły co jakiś czas zwozić tam po prostu różnego rodzaju gruz. Bedąc wiec na Akropolu i chcąc zabrać ze sobą pamiątkę w postaci kamienia, należy mieć swiadomość tego, że zabieramy zwykly kawalek gruzu.
(zrodlo: http://www.80miejsc.pl/pl/na-celowniku/miejsce/3)
Ostatnio edytowany przez oro, 30 Sie 2010, 09:35, edytowano w sumie 1 raz
oro

Postprzez tekla » 29 Sie 2010, 19:19

władze ten problem akurat rozwiązały w inny sposób-jest absolutny zakaz wnoszenia jakichkolwiek toreb, plecaków itp. na teren Akropolu. Kto nie zostawi ich w autobusie może zostawić w depozycie. Poza tym zabieranie kamyczków itp. z Akropolu jest zakazane i przyłapanie na łamaniu tego przepisu grozi karą.
Jestem sama sobie sterem, żeglarzem i okrętem...
Awatar użytkownika
tekla

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Postprzez oro » 30 Sie 2010, 09:34

slyszalam o zakazie wnoszenia plecakow ale o karach za wynoszenie kamykow nie
oro

Postprzez Katarzyn » 23 Paź 2010, 17:17

Według mnie (tak na przyszłość) dużo zależy od tego... jakim typem turysty jesteś :). Turyści "masowi" kochają szerokie plaże, ciepłą wodę, słońce i więcej im nie potrzeba. Dlatego czasem nawet nie przeszkadzają im wysokie hotele tuż za plażą i brak większej ilości zieleni. Leżą tam, pasąc swoje grube brzuchy xD. Plusem w Grecji jest niewątpliwie to, że na razie nie wkradły się w regiony turystyczne te wysokie budynki, tak popularne np. we Francji czy Hiszpanii. Jest dużo zieleni, a kraj ten sam w sobie, jest ... nieopisany! Całe życie można by po nim po nim podróżować i co chwilę być mile zaskakiwanym.
Ja osobiście nie lubiłam kiedyś zostawać w jakimś kraju na dłużej i rok po roku zmieniałam swoje "destination" :D . Zatrzymałam się na Grecji właśnie :lol: . Na wyspie Thassos. Którą z całego serca wszystkim polecam. I wstawiam dużo zdjęć z sieci, a poniżej jeszcze link do moich prywatnych :). Żadna z nich jednak nigdy nie odda tego, jak piękna jest w istocie - i wyspa, i cała Grecja 8-) .

Poniżej - plaża w Makriammos. Kochają ją zwłaszcza ... Niemcy ;p. :lol:
Image
Papalimani - duży plus - mało kto tam dociera. Żeby zobaczyć co najpiękniejsze, trzeba dużo wytrwałości :D
Image
Image
Vathi - inaczej Zatoka Posejdona
Image
Image
Image
Na greckich wyspach - norma. Oliwki są wszędzie!
Image
Saliara - Marmurowa Plaża. Najpiękniejsza na wyspie...
Image
Image
Image
Image
Image
Żółwi Półwysep - południowa część Thassos
Image
Z wędrówek po górach - widoki :)
Image
Image
jedna z zatok w naszej okolicy - wybrzeże Golden Beach, najpopularniejsze;
Image
Pomiędzy Makriammos a Limenas (stolicą wyspy):
Image
Starożytny amfiteatr w Limenas -
Image
Widok z miejscowości Krini
Image
dziesiątki przeuroczych zatok, których nikt nie odwiedza ...
Image
Wybrzeże Livadi koło klasztoru Archangelo
Image
widok na plażę Golden Beach z jej południowej części ...
Image

To tyle. I tak tego dużo. Ot, po prostu... Jedna z tysięcy greckich wysp :lol: . A na wyspy mnie ciągnie najbardziej :D
I link do moich zdjęć (trochę gorszej jakości raczej): http://picasaweb.google.pl/Grace.koloro ... logicznie#
Miłego oglądania i wieelu wyjazdów xD.
Katarzyn

Postprzez Brooklin » 25 Paź 2010, 07:44

Wspaniałe fotki Katarzyno :) Aż chce się tam teraz jechać jak tu w Polsce takie zimno. Już mam ochotę na lato :)
Podróże Kształcą .......... WYKSZTAŁCONYCH :)
Awatar użytkownika
Brooklin

Miejscowość: Jasło (RJS)

Postprzez wisienka » 24 Sty 2012, 10:00

Buka napisał(a):Potwierdzam słowa poprzedniczki Mykonos i tylko Mykonos. Takich świetnych wakacji jak tam nie spędziłam jeszcze nigdzie. Mieszkańcy są przesympatyczni, zawsze chętnie służą pomocą, nie trzeba znać angielskiego idealnie żeby sobie tam poradzić:)

Podpisuję sie pod powyższymi opiniami :), Mykonos to naprawde rewelacyjna sprawa... zakochałam się w tym miejscu, i co prawda nie widziałam muzeum ale myśle ze nic nie straciłam. Bo czas spedzony na wyspie , w promieniach słonecznych na plaży, pływajac i poznajac sympatycznych mieszkanców nie da sie do niczego porównac. Byłam tam dosyć dawno temu ale nigdy nie zapomne.
wisienka

Poprzednia

Wróć do Grecja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości