Wulkan Eyjafjallajökull

Informacje o Islandii

Wulkan Eyjafjallajökull

Postprzez Mohamed Ali » 07 Cze 2010, 22:08

Wulkan który narobił tyle szkód w turystyce i lotnictwie jest teraz atrakcją turystyczną i zarabia dla turystyki. Zobaczcie program wycieczki jaki znalazłem w internecie:
''Program
1. dzień - przylot do Rejkiawiku, gorące kąpiele w Błękitnej Lagunie
Zaraz po wylądowaniu w porcie lotniczym Keflavik udamy się autobusem nad Błękitną Lagunę. Tutaj zastaną Państwo wyjątkowe formacje skalne utworzone z lawy, którym okolica ta zawdzięcza swoją surowość. Podczas degustacji powitalnego koktajlu i kąpieli w gorących źródłach zbieramy siły na ekscytujące dni.
2. dzień – wyprawa do wulkanu Eyjafjallajokull
Specjalnie przystosowanymi Super-Jeepami wyruszymy wcześnie rano przez lodowiec Myrdalsjokull do aktywnego wulkanu Eyjafjallajokull, tego, który w ostatnim czasie utrudnia ruch lotniczy nad Europą.
Podróż do wulkanu i z powrotem do Rejkiawiku trwała będzie około 12 godzin. Po drodze obiad i kolacja w skromnych regionalnych restauracjach.
3. dzień – wycieczka po lodowcu Langjokull
Dzisiaj udamy się w podróż zachodnim wybrzeżem przez fiord Hvalfjödur i okręg Borgarfjördur. Tutaj zwiedzą Państwo chyba najbardziej znane gorące źródło w Europie.
Ogromnymi Monstertrucks pojedziemy dalej do lodowca Langjökull. Pojazdy te są tak duże, że można nimi przejechać przez małe szczeliny w lodowcu. Wyposażeni w kije golfowe i pomarańczowe piłeczki urządzimy sobie mały turniej golfa na wiecznym lodzie. Po ogłoszeniu zwycięzcy wrócimy z powrotem do Reykjaviku.
4. dzień – zwiedzanie Rejkiawiku
Dzisiaj nasz przewodnik pokaże Państwu najpiękniejsze miejsca Rejkjaviku. Dajcie się Państwo zaskoczyć ilością ciekawych miejsc, wartych obejrzenia! Przed lotem powrotnym skosztują Państwo wspaniałego obiadu w centrum miasta.
Przelot Islandzkimi liniami Iceland Express, lotem bezpośrednim z Warszawy, Krakowa lub Berlina. Samolot Boeing 737-700 (-2 godziny różnicy czasowej).

Cena od 1999 EURO od osoby."
Trochę drogo.
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Re: Wulkan Eyjafjallajökull

Postprzez Buka » 08 Cze 2010, 17:15

Zdecydowanie zbyt droga ta wycieczka, wolałabym sama na własną rękę zorganizować taki wypad:)
Awatar użytkownika
Buka

Postprzez marta » 26 Cze 2010, 22:53

Rzeczywiście jakaś kosmiczna cena :shock:
Awatar użytkownika
marta

Postprzez gosia » 30 Cze 2010, 14:48

Strasznie drogo. To wolałabym już zwiedzić Sycylię za duuzo mniejszą kwotę - 2850 zł (a do zwiedzenia Taormina , Etna , Wyspa Vulcano, Syrakuzy, Agrigento, Selinunte, Segesta , Palermo, Sorrento).
Nie ma co, niektórzy to wiedzą na czym można zrobić dobry interes. Tylko patrzeć jak będą organizowane wycieczki do Smoleńska.
gosia

Postprzez zorka » 30 Cze 2010, 16:29

Ciekawe czy znaleźli się jacyś chętni na tą wycieczkę;)
Awatar użytkownika
zorka

Postprzez kaina87 » 30 Cze 2010, 23:20

Skoro znaleźli się chętni na podróż kosmiczną i cena 200 000 $ ich nie odstraszyła to zapewne na wycieczkę na wulkan było paru chętnych. ;)
Zabiorę Cię właśnie tam...
Awatar użytkownika
kaina87

Postprzez Mohamed Ali » 02 Lip 2010, 21:48

Dokładnie . My mówimy że drogo, a każdy anglik mający stałą pracę na taki wilkan może sobie skoczyć tak jak my nad morze. A z drugiej strony ciekawośc ludzka nie zna granic. A jeszcze ten dreszczyk emocji że zawsze możemy dostać po oczach dymem wulkanicznym ............ :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Postprzez gosia » 04 Lip 2010, 14:55

Rozmawiałam ostatnio na temat wulkanów z moim kolegą i powiedział, że organizowane są nawet wyprawy do wnętrza wulkanów, w tym do czynnych wulkanów. Odważylibyście się? A może ktoś z was był na takiej wyprawie?
gosia

Postprzez kaina87 » 05 Lip 2010, 22:38

Jedną z wypraw do czynnych wulkanów jest wyprawa do Erta Ale, leżącym na terenie Danakila. Danakil jest zapadliskiem tektonicznym na pograniczu Etiopii i Erytrei, pomiędzy Wyżyną Abisyńską i Somalijską. Jest częścią systemu Wielkich Rowów Afrykańskich, a zarazem jednym z najbardziej aktywnych wulkanicznie rejonów na świecie. Ja nie wybrałabym się na taką wycieczkę, bo lubię wracać z wycieczek i opowiadać bliskim o tym, co widziałam, a tutaj nie mam pewności, że wrócę.
erta-ale.jpg
erta-ale.jpg (18.84 KiB) Obejrzany 302 razy
Zabiorę Cię właśnie tam...
Awatar użytkownika
kaina87

Postprzez butterfly » 06 Lip 2010, 18:24

Znalazłam w internecie wycieczkę zatytułowaną "Wyprawa do wnętrza wulkanu" http://www.polan-travel.com.pl/new/inde ... id_one=182 ale nie wiem, jakie atrakcje przewidują organizatorzy w ramach tej wycieczki.
A pojechać na taką wycieczkę może bym i pojechała, ale musiałabym na pewno popracować nad kondycją ;)
Awatar użytkownika
butterfly

Następna

Wróć do Islandia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości