zbiornik wodny w okolicach Częstochowy?

Luźne rozmowy o podróżach i turystyce.

zbiornik wodny w okolicach Częstochowy?

Postprzez pocahontas » 14 Cze 2010, 21:57

Wybieram się z chlopakiem do rodzinki na kilka dni do Częstochowy, ostatnio byłam tam jak byłam w podstawówce :) Chciałabym jednak nie spędzić tam czasu tylko i wyłącznie w charakterze pielgrzymkowym-bo zapewne wszystkim się to miejsce kojarzy tylko z Jasną Górą. Może ktoś z Was zna jakieś fajne miejsca w okolicach Częstochowy, najlepiej nad jakimś zbiornikiem wodnym? Zupełnie się nie orientuje w tamtych terenach
Awatar użytkownika
pocahontas

Miejscowość: Poznań

Re: zbiornik wodny w okolicach Częstochowy?

Postprzez Magda » 15 Cze 2010, 12:00

ja byłam kiedyś nad zalewem jakieś 15 km od Częstochowy, miejscowość nazywa się Poraj. Nie wiem jak tam teraz wygląda stan tego zbiornika i czystość wody, kiedyś można było tam odpocząc od gwaru miasta, niewielka mieścinka, ale przyjemnie było, można było wypożyczyć sobie jakiś rowerek wodny.
poraj.jpg
poraj.jpg (37.79 KiB) Obejrzany 1052 razy

Z tego co pamiętam mozna tam też było gdzies wynajac domek campingowy za małą kasę, w młodym wieku wypoczynek jak znalazł :) ja za czasów studenkich tam byłam i mile wspominam
~~~~~~~~~~~~Podróże kształcą~~~~~~~~~~~~
Awatar użytkownika
Magda

Miejscowość: centralna Polska :)

Postprzez max » 18 Cze 2010, 22:59

Kiedyś przez przypadek przejeżdżając miałem przyjemnośc widzieć zbiornik w Kamyku, nazywany powszechnie "Borówką".
Kąpielisko jest czynne w sezonie letnim ( powierzchnia ok. 7 ha) , z piaszczystym dnem a otacza go piaszczysta plaża.
Bezpieczeństwa kąpiących strzegą ratownicy,wyznaczony jest rownież brodzik dla dzieci. Można wynająć ławę zadaszoną trzcinową "palmą". Są też dwie zjeżdżalnie.Oczywiście na terenie kąpieliska znajdują się przebieralnie i toalety, różne punkty gastronomiczne, można rozbić namiot, są też miejsca w domkach kempingowych. Obok pływalni usytuowany jest tor wodny z wypożyczalnią sprzętu pływającego. Kąpielisko jest jakieś 10-15 km od Częstochowy.
kamyk.jpg
kamyk.jpg (55.33 KiB) Obejrzany 1047 razy
Awatar użytkownika
max

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kasia ce » 12 Sie 2010, 16:24

moge polecic kąpielisko otwarte, przy zbiorniku wodnym Pająk (w gminie Konopiska, 15 km od Częstochowy) . znajdziemy tu czystą wodę, piękne lasy, piaszczystą plażę z zapleczem gastronomicznym i rekreacyjnym. ponadto w czasie wakacji dziala ogródek jordanowski. bardzo istotna sprawa - jest tutaj bezpiecznie.
:)
pajak.jpg
pajak.jpg (36.38 KiB) Obejrzany 967 razy
kasia ce

Postprzez pocahontas » 13 Sie 2010, 15:59

bezpiecznie tzn? masz na mysli to,ze jest tam ratownik,czy po prostu ogolne bezpieczenstwo okolicy? tam nie byłam, za to w Poraju jest ok,ale szału na mnie nie zrobił wiekszego. Bardziej polecam to miejsce na jakis spacerek, ognisko, łowienie rybek czy np poplywanie po zbiorniku jakims rowerkiem niż kąpiel, gdyz nie ma tam ladnej plaży a woda jednak tez nie jest jakas szalenczo super
Awatar użytkownika
pocahontas

Miejscowość: Poznań

Postprzez kasia ce » 14 Sie 2010, 08:19

bezpiecznie dlatego, ze sa tu ratownicy jak rowniez dlatego, ze okolica jest spokojna :)
kasia ce

Postprzez raulq7 » 12 Wrz 2011, 20:15

A ja polecam zbiornik wodny we Mstowie. Naprawdę epickie miejsce z ciekawymi imprezami, szczególnie nocnymi. W dzień kąpiel, w nocy zabawa ^ ^ Żyć nie umierać

i tamtejsze dziewczyny ... ;)
raulq7

Postprzez Frigo1 » 14 Maj 2012, 08:59

Byłam ostatnio w Poraju. Miejsce nawet ciekawe na spędzenie tam słonecznego dnia na kocyku :)
Awatar użytkownika
Frigo1

Wróć do Ogólnie o turystyce

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości