Z dzieckiem na wakacje-kraj czy zagranica?

Wszystko o podróżowaniu z Waszymi pociechami.

Z dzieckiem na wakacje-kraj czy zagranica?

Postprzez Magda » 14 Cze 2010, 22:11

Witam, z mężem i córcią chcielibyśmy się wybrać na jakieś wakacje. Nie wiemy jednak czy lepiej zaryzykować wakacje za granicą czy lepszym wyborem będzie Polska. Mąż namawia mnie na zagranice, ale ja jakoś nie jestem przekonana, że wyjazd w dalszą podróż z maleństwem to dobra decyzja. Córka ma dopiero 2 latka. Może coś poradzicie? Jakie są wasze doświadczenia?
~~~~~~~~~~~~Podróże kształcą~~~~~~~~~~~~
Awatar użytkownika
Magda

Miejscowość: centralna Polska :)

Re: Z dzieckiem na wakacje-kraj czy zagranica?

Postprzez zorka » 15 Cze 2010, 21:35

Myślę, że wyjazd za granicę nie jest złym pomysłem, ale najlepiej wybrać się gdzieś samolotem, tak żeby lot nie trwał za długo:)
Awatar użytkownika
zorka

Postprzez Olcia » 18 Cze 2010, 23:28

jak jechałam do Grecji, to przyznam szczerze, że w samolocie było aż za dużo dzieci ;) żeby ktoś nie pomyślał, że ich nie lubię, ale był niezły sajgon jak wszystkie na raz zaczeły płakać. Ale skoro tyle osób się decyduje na taki wyjazd z dzieckiem, to chyba jest mozliwe, całkiem normalne i nie jakoś bardzo uciążliwe. Biorąc pod uwagę fakt, że hotele zagraniczne są często dużo lepiej wyposażone niż nasze polskie pensjonaty np nadmorskie a nad nasze polskie podróż często jest dłuższa niż lot np do takiej Grecji, to ja mając dzidzię jak najbardziej zdecydowałabym się na wyjazd zagranicę z dzieckiem. Zwłaszcza, że taki 2-latek to już fajnie odchowane dzieciątko, posiedzi trochę w piasku na plaży, zajmie się sobą, popluska w wodzie :) No i co istotne, za dzieci bodajze do 6 lat w wiekszosci biur podróży sie nie placi.
~~Podróże są jak ożywcza kąpiel dla umysłu~~
Awatar użytkownika
Olcia

Miejscowość: Łódź

Postprzez gaja » 19 Cze 2010, 12:55

Nie miałam pojęcia, że za takie małe dzieci się nie płaci:D, dobrze wiedzieć, na przyszłość;)
Awatar użytkownika
gaja

Postprzez Magda » 19 Cze 2010, 21:37

dzięki za porady,chyba się właśnie zdecydujemy na jakiś wyjazd zagraniczny...koszt podobny jak nad Polskim morzem w lepszych warunkach a tam mamy przynajmniej gwarancje pogody, tyle tylko ze jeszcze nie wiemy gdzie sie wybrac.... na razie rozmyslamy ;)
a o tych znizkach dla dzieci to slyszalam, w Sky Clubie to nawet w niektorych hotelach dzieci do 12 lat nie placą a jak nie to placą polowe, no i w wielu hotelach sa animacje dla dzieci z tego co zdazylam sie zorientowac a u nas w Polsce nic takiego sie nie znajdzie.
Awatar użytkownika
Magda

Postprzez max » 24 Cze 2010, 19:39

hejka, no i Magda zdecydowaliscie sie juz na cos konkretnego? moja siostra jezdzi z blizniakami na wyjazdy zagraniczne i jakos daje rade,wiec z jednym dzieckiem bankowo sobie poradzicie 8-) one maja teraz po 5 lat,ale pierwszy raz byli z nimi w wieku 2 lat-wtedy zeby ogarnac sie ze wszystkim tzn z opieką nad dziecmi i bagazami to kupili sobie takie specjalne smycze dla dzieci. Wiem że troche dziwnie to brzmi-dziecko na smyczy :roll: no ale przy dwójce w tym samym wieku, z tym samym temperamentem to sprzęt niezastąpiony, zwłaszcza w tłoku jaki zdarza się np. na lotnisku czy gdzies w centrum miasta.
Nawet na allegro takie są:
http://www.allegro.pl/item1084287888_su ... rness.html

a wygląda to mnie więcej tak:
szelki.jpg
szelki.jpg (26.78 KiB) Obejrzany 496 razy
Awatar użytkownika
max

Miejscowość: Warszawa

Postprzez gaja » 24 Cze 2010, 21:31

Hahaha:D trochę kontrowersyjny pomysł, już widzę te starsze panie wymyślające rodzicom prowadzącym dziecko na takich szelkach;)
Awatar użytkownika
gaja

Postprzez mała » 24 Cze 2010, 21:34

zagranicą np Stany, Irlandia to jest bardzo popularne, podobnie na stokach narciarskich, bardzo często rodzice korzystają z takich szelek gdy uczą malucha jeździć na nartach-w związku z tym, że dzieciaki lubia zjeżdżać na tzw.kreche to rodzice by nigdy za nimi nie nadazyli :)
ja uwazam,ze szelki na taki wyjazd to super sprawa, a przy bliźniakach to już w ogóle :)
W górach jest wszystko co kocham....
Awatar użytkownika
mała

Miejscowość: Koniaków

Postprzez gosia » 24 Cze 2010, 22:04

Dla mnie to trzymanie dziecka na smyczy. Bezcelowe i bezsensowne na wakacjach. Odbieramy dziecku radość z pobytu w nowym miejscu, możliwość samodzielnego zwiedzania (bo dalej niż na pół metra od nas nie odejdzie, a zapewne chciałby raz czy dwa odskoczyć od rodziców chociaż na 2 metry).
gosia

Postprzez Magda » 24 Cze 2010, 22:49

a mnie się ten pomysł podoba-tu nie chodzi o to aby dziecko na wakacjach trzymać na smyczy tylko, żebym skorzystać z tej mozliwości np wlasnie na lotnisku czy innym tlocznym miejscu. Nie sadze zeby ktorykolwiek rodzic majacy takie szelki naduzywal ich w stosunku do swoich pociech. Ja jednak jako matka wolałabym uniknąć stresu zarówno mojego jak i mojego dziecka w przypadku zagubienia się wśród ludzi, zwłaszcza w obcym kraju i jezeli zdecydujemy sie na ten wyjazd to mysle ze z tego sprzetu skorzystamy.
A co do miejsa-ostateczna decyzja zostanie podjęta w weekend, bo mój mąż wraca z podróży służbowej :)
Awatar użytkownika
Magda

Następna

Wróć do Podróże z dziećmi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości