Ceny w Słowenii

Informacje o Słowenii

Ceny w Słowenii

Postprzez mała » 08 Lip 2010, 21:31

Moja siostra w zeszłym tygodniu wróciła z podróży służbowej do Słowenii-dlatego też podzielę się kilkoma informacjami na temat aktualnych cen w tamtych stronach.

Otóż ceny są następujące:
- obiad w zwykłej restauracji-nie jakiejś wykwintnej to koszt ok. 10 euro,
- chleb od 1 do 2,5 euro
- gałka lodów 1,4 euro
- filiżanka kawy w kawiarni około 1-2 euro
- piwo (0,5l) 2-3 euro, podobnie lampka wina
- noclegi drogie, chyba że ma się status słoweńskiego studenta,wtedy jest znacznie taniej, również jesli chodzi o restauracje (jakieś dofinansowanie z rządu mają), ciężko znaleźć nocleg (np. w Ljubljanie ), który byłby tanszy niż 15 Euro (i to nie w jakims super hotelu tylko w zwyklym hostelu)
- najtaniej można kupić w sklepach sieciowych takich jak Plus, Mercator albo Spar.
- komunikacja publiczna droga, najtaniej jeździć koleją, ale niestety nie dociera ona do zbyt wielu ciekawych miejsc i nie jedzie zbyt szybko, znacznie szybciej podróżuje się autobusem ale już za wyższą cenę.
W górach jest wszystko co kocham....
Awatar użytkownika
mała

Miejscowość: Koniaków

Re: Ceny w Słowenii

Postprzez sylwcia » 29 Lip 2010, 13:59

niektore ceny rzeczywiscie zaskakuja, szczegolnie cena chleba (moja znajoma jadla tostowy bo byl najtanszy :) ).
co do znizek. jesli ktos jest posiadaczem karty euro26 smialo moze jechac do slowenii, czeka go tam wiele atrakcji i zwiazanych z nimi znizek.
http://euro26.pl/pl/podroze/slowenia/na ... a_euro_26_
"A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie." L. Staff
Awatar użytkownika
sylwcia

Postprzez fankametalu » 12 Wrz 2011, 16:13

bez przesady, euro26 wcale ci nie pomoże. prawda jest taka, że słowenia bardzo mocno zdrożała od czasu wstąpienia do strefy euro. ale jest tam i tak taniej niż na przykład w sąsiedniej chorwacji, gdzie ceny często przewyższają nawet te zachodnioeuropejskie :roll: ale prawda jest taka, że na kempingu na słoweńskim wybrzeżu podobało mi się o wiele bardziej niż w chorwacji, nie tylko ze względu na niższą cenę. dlatego mimo wszystko gorąco polecam podróż do słowenii!
Awatar użytkownika
fankametalu

Miejscowość: Rzeszów

Postprzez walizeczka » 30 Sty 2012, 09:55

Faktycznie dla turystów jest drożej. Ale jesli się tam zyje, to ceny już nie sa aż takie szokujące. Chociażby mieszkani emożna wynająć duzo taniej albo za taką sama cenę jak powiedzmy w Krakowie.
Awatar użytkownika
walizeczka

Wróć do Słowenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości