Tabletki do dezynfekcji wody

Sprzęt kempingowy - namioty, karimaty, śpiwory, butle, latarki...

Tabletki do dezynfekcji wody

Postprzez Mohamed Ali » 12 Sie 2010, 00:45

Ostatnio spotkałem się z tabletkami do dezynfekcji wody. Poniżej opis i zdjęcie. Trochę bałbym się coś takiego użyć, ale pamiętam juz ze dwa razy by mi się przydały. Miał ktoś z nimi kontakt?
Będę wdzięczny za informację.

Micropur Forte MF 1T
Łatwa dezynfekcja wody. Istotny element każdego podróżnika pozwalający na uniknięcie kontaktu ze skażoną wodą (np. podczas mycia zębów czy picia wody). Utrzymuje czystą wodę aż do sześciu miesięcy używając jonów srebra. W mętnej wodzie należy używać tabletek w połączeniu z filtrem.

* Środek aktywny: Jony srebra Ag+, Podchloryn sodu.
* Działanie: Zabija bakterie, wirusy i pierwotniaki, konserwuje wodę na 6 miesięcy.
* Dawkowanie: 1 tabletka na 1 litr wody.
* Czas użycia: 30 min (bakterie i wirusy), 2 h (pierwotniaki)
* Czas przydatności do użycia: odkażanie: 2-3 lata, konserwacja czystej wody: 5 lat.

Micropur Forte MF 1T (4x25)

* zawiera: 4 x 25 tabletek / 100 x 1 l = 100 l
* polską instrukcję
* wydajność: 1 tabletka/1 litr wody

CENA OK - 60-70 zł za 100 tabl.
tabl.jpg
tabl.jpg (29.29 KiB) Obejrzany 624 razy
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Re: Tabletki do dezynfekcji wody

Postprzez ziu » 12 Sie 2010, 08:46

nie wiem jak daleko od cywilizacji musialbys jechac, zeby musiec z nich korzystac. nawet na kazdym biwaku masz dostep do wody, nie mowiac juz o zorganizowanych wycieczkach w cieple miejsca. zawsze mozna sobie kupic tez butelkowana wode. ja tez balabym sie uzywac takich tabletek...
ziu

Postprzez Mohamed Ali » 19 Sie 2010, 19:13

Wystarczy zapuścić się w bieszczady na prawdziwy biwak ;-)
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Postprzez Air_23 » 19 Sie 2010, 21:39

Dokładnie. Nie trzeba jechać do lasów amazońskich żeby potrzebne były takie tabletki. Właśnie bieszczady i to jeszcze przemierzane pieszo z biwakowaniem to zapewnią. Fajna rzecz . Pierwszy raz o tym słyszę. Kiedyś z dwa razy coś takiego by mi się naprawdę przydało.
Awatar użytkownika
Air_23

Postprzez ziu » 20 Sie 2010, 21:30

jakos mnie nie przekonaliscie. nie wierze, ze w Bieszczadach, w okolicach 10 km od biwaku nie znajdziesz zadnego sklepu w ktorym moglbys kupic wode butelkowana.
ziu

Postprzez Mohamed Ali » 20 Sie 2010, 22:47

Ale tu nie chodzi o to żeby szukać. Chodzi o prawdziwe biwakowanie. Rozbijasz się i obcujesz z naturą. Ludzi masz gdzieś ;-) dopóki możesz sam sobie dać radę.
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Postprzez Air_23 » 24 Sie 2010, 22:26

Ludzie są tak wygodni że wolą targać wodę mineralną - 1,5 l za 2 zł niegazowaną, nie wiedząć że rozlewanie wody to najlepszy biznes na świecie. Każdą wodę można nazwać mineralną bo ma w sobie różne związki, a filtry i tabletki poprostu zabijają zarazki i bakterie, więc po co ciągnąć wodę jak można wziąść ze strumyka przelać przez filtr, zdezynfekowac tabletką i mamy to samo .
Awatar użytkownika
Air_23

Postprzez Mohamed Ali » 25 Sie 2010, 14:16

Kiedyś ludzie pili tylko wode ze strumienia albo studni i było ok. Teraz ta ze strumienia wymaga lekkiej modyfikacji, coby reszty biwaku nie spędzić w krzakach z bolącym brzuchem i rozwolnieniem ;-) . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mohamed Ali

Postprzez butterfly » 25 Sie 2010, 14:44

dziwisz sie, ze pijac wode ze strumienia mozesz miec bole brzucha, skoro co niektorzy w tym samym strumieniu 10 metrow od ciebie potrafia kąpac psa uzywajac do tego fajnych szaponow, albo robic inne cuda.
Awatar użytkownika
butterfly

Wróć do Sprzęt kempingowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości