Jakie obowiązują szczepienia przed wyjazdem do Kenii?

Na co się zaszczepić przed podróżą w różne strony świata aby uniknąć chorób? Sprawdź!

Jakie obowiązują szczepienia przed wyjazdem do Kenii?

Postprzez Magda » 15 Cze 2010, 11:33

Czy ktoś może orientuje się jakie są obowiązkowe szczepienia przed wyjazdem do Kenii? Jak długo przed wyjazdem trzeba się zaszczepić i jaki jest koszt takich szczepionek? czy trzeba wcześniej gdzieś je zamawiać czy są dostępne np w aptekach?
~~~~~~~~~~~~Podróże kształcą~~~~~~~~~~~~
Awatar użytkownika
Magda

Miejscowość: centralna Polska :)

Re: Jakie obowiązują szczepienia przed wyjazdem do Kenii?

Postprzez gosia » 29 Cze 2010, 22:37

Warto się zaszczepić na :WZW A, WZW B, błonice, żółtą febrę, tężec, polio, dur brzuszny. Po samym przyjeździe na lotnisku warto kupić Lariam - lek przeciw malarii.
gosia

Postprzez fankametalu » 22 Wrz 2011, 10:03

moja przyjaciółka wyjeżdża do Ugandy i szczepienia kosztowały ją około 2000 złotych, czy to normalne? można dostać jakieś zniżki ze względu na małe przychody czy coś w tym stylu?
Awatar użytkownika
fankametalu

Miejscowość: Rzeszów

Postprzez M-C » 16 Sty 2012, 15:03

Podbijam.

Napisze ktoś na co się szczepił przed wylotem do Kenii?
Widziałem ostatnio fajne lasty ale troche sie boje leciec bez szczepien.

Na malarie znajomi wcinali malaron, bo nie ma szczepionki jesli dobrze sie orientuje.
Awatar użytkownika
M-C

Postprzez makarena » 17 Sty 2012, 15:43

Z tego co mi wiadomo nie ma szczepionki przeciwko malarii oprócz wspomnianego malaronu jest jeszcze lariam można też brać leki homeopatyczne np. CHINA 9CH i NATRIUM MURIATICUM 9CH. Na miejscu trzeba chronić się przed komarami zakrywać ręce nogi (co na pewno nie jest łatwe), nie zaszkodzi również branie witaminy B, której komarzyce ponoć nie lubią. I na pewno nie można zapomnieć o zdrowym rozsądku tak jak mój kolega, który wykąpał się w tamtejszej rzece i wylądował w Klinice Chorób Tropikalnych w Gdyni.
makarena

Miejscowość: Rzeszów

Postprzez podróżnik » 24 Sty 2012, 10:46

Pamiętajmy o tym, że w takich krajach ciężko o utrzymanie higieny jaką utrzymujemy na co dzień. Łatwo również o skaleczenie lub zadrapanie a To już nam wystarczy do tego aby sie zarazić żółtą febrą, żółtaczką, tężcem lub durem brzusznym. Dlatego zawsze trzeba zaszczepić się zapobiegawczo wyjeżdżając w takie regiony świata, nic nie stracimy a tylko możemy zyskać.
podróżnik

Wróć do Szczepienia i choroby

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości