Toskania

Informacje o Włoszech

Toskania

Postprzez zorka » 07 Cze 2010, 21:41

Toskanię najlepiej zwiedzać indywidualnie samochodem, możemy wtedy najlepiej poczuć jej piękno. Warto wybrać drogę Chianti Classico, jadąc z winnicy do winnicy, możemy smakować rozmaite wina, oraz dokonać zakupu. Mapy tras są zamieszczane w wielu przewodnikach. Na tej trasie można również zwiedzić wiele średniowiecznych zamków, m.in: Castello di Mugnana (własność prywatna, ale można tu wynająć pokój na nocleg), Castello di Querceto, Castello di Brolio.
Polecam podróż do Pienzy, miasteczka w którym urodził się Pius II, nie wiadomo jak długo to urokliwe miasto będzie jeszcze istniało, ponieważ jest tam osuwający się grunt. Do obejrzenia jest pałac papieski i katedra.
Najpiękniejsze toskańskie widoki ukażą nam się San Gimignano, pełnej średniowiecznych wieżowców.

Toskania to super miejsce na wakacyjną podróż.
Awatar użytkownika
zorka

Re: Toskania

Postprzez Buka » 08 Cze 2010, 17:30

Od dawna marzę o podróży do Toskanii, tyle tam piękna:) Wszystkim zakochanym w tym regionie Włoch polecam książkę Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" oraz film pod tym samym tytułem, świetne opisy przyrody oraz sporo przepisów na pyszne włoskie potrawy.
Awatar użytkownika
Buka

Postprzez sylwcia » 19 Lip 2010, 14:11

zorka napisał(a):nie wiadomo jak długo to urokliwe miasto będzie jeszcze istniało, ponieważ jest tam osuwający się grunt.

a podroz tam jest w takim razie bezpieczna? nie chialabym miec pod nogami jakies osuwisko...
"A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie." L. Staff
Awatar użytkownika
sylwcia

Postprzez xyz » 19 Lip 2010, 16:50

jak najbardziej jest to bezpieczne miejsce. a poza tym bardzo urokliwa
Życie nie daje nam tego co chcemy, tylko to co dla nas ma.
xyz

Postprzez Shrek » 19 Lip 2010, 22:17

hmmm a cóż tam takiego urokliwego,ze tak sie babeczki zachwycacie? ja znalazlem tką fotkę:
57.jpg
57.jpg (52.4 KiB) Obejrzany 394 razy

i jak dla mnie to prawie jak w naszych beskidach, tylko ze u nas troche blizej takie widoki :mrgreen:
"Ogry są jak cebula, cebula ma warstwy i ogry mają warstwy" :)
Awatar użytkownika
Shrek

Miejscowość: Bagna :)

Postprzez xyz » 19 Lip 2010, 23:11

lepiej popatrz na te zdjecia. moze zmienisz zdanie. wszystko to w toskanii.
toskania3.jpg
toskania3.jpg (32.49 KiB) Obejrzany 393 razy
toskania2.jpg
toskania2.jpg (61.07 KiB) Obejrzany 393 razy
toskania1.jpg
toskania1.jpg (48.36 KiB) Obejrzany 393 razy

beskidy niewatpliwie tez ladne, ale nie to, co toscania
xyz

Postprzez Shrek » 20 Lip 2010, 18:36

pierwsze zdjęcie w ogóle mnie nie przekonuje-tak jak mówiłem, niewiele się różni od polskich widoków, drugie moze byc, przyznam szczerze, ze chyba najbardziej do mnie przemawia ostatnia fota. a co to jest na ostatniej fotce?
"Ogry są jak cebula, cebula ma warstwy i ogry mają warstwy" :)
Awatar użytkownika
Shrek

Miejscowość: Bagna :)

Postprzez xyz » 21 Lip 2010, 04:52

na ostatnim zdjeciu jest katedra w sienie. kazde miejsce ma w sobie cos wyjatkowego, niepowtarzalnego - klimat, ludzi, zapach powietrza. nie bede sie juz sprzeczac nad wyzszoscia toskanii nad beskidami. to jest chyba kwestia gustu
xyz

Postprzez majka » 21 Lip 2010, 11:41

a mnie kojarzy sie toskania wylacznie z krzywa wieza w pizie. nie bylam tam, ciekawa jestem czy wyczuwa sie pochylosc wiezy bedac w srodku
krzywa-wieza.jpg
krzywa-wieza.jpg (43.93 KiB) Obejrzany 388 razy
Awatar użytkownika
majka

Postprzez xyz » 25 Lip 2010, 14:39

nie wiem czy wyczuwa sie pochylosc wiezy, ale sadze ze tak. w koncu wieza odchylona jest od pionu o ponad 4 metry. jesli dobrze pamietam to w pizie jest jeszcze jedna krzywa wieza, z mniejszym odchyleniem wiec jesli sie boisz sprobujesz na niej?
xyz

Następna

Wróć do Włochy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości